Showing posts with label Kurukshetra. Show all posts
Showing posts with label Kurukshetra. Show all posts

Friday, January 8, 2016

Theme: Kurukshetra war of Mahabharata

#DharmaQuiz Session 351: 8-Jan-2016

#DharmaQuiz 2146: Drona, the great teacher of Pandavas and Kauravas, was killed by whom in the Kurukshetra war? Ans: Dhrishtadyumna.

#DharmaQuiz 2147:  The day before Karna's death, who was the charioteer or sarathy of Karna, in the Kurukshetra war? Ans: Shalya, uncle of Nakula and Sahadeva.

#DharmaQuiz 2148: 18 days of Kurukshetra war in Mahabharata, saw many commanders for Duryodhana's Kaurava army. Who was the first one? Ans: Bhishma.

#DharmaQuiz 2149: The much talked about mace fight / gada yuddha between Bhima and Duryodhana, happened next to which pond, in Mahabharata? Ans: Dwaipayana Sarovara.

{Final, open till 9 PM}: #DharmaQuiz 2150: Draupadi's name during ajnata vasa, is also a place of at silent valley in south India. Name it. Ans: Sairandhri.

Scores for session 351:
  1. ‏@jasshu7 : 5
  2. @mamtan14 : 5
  3. @shanthigrama : 5
  4. @Pputhige : 5
  5. @RAMESH4184 : 5
  6. @Simuntweets : 5
  1. @sridhar_savitha : 4
  2. @confusini : 4
  3. @mrsnrao : 4
  4. @BharatBhakta : 4
  1. @MukeshRIL : 3
  2. ‏@IndiafirstVM : 3
  3. @bulletguru : 3
  4. @vivaankj : 3
  5. @Keefarqpaindha : 3
  1. ‏@sujeetpillai : 2
  2. @raghavk2001 : 2
  3. @rinku3009 : 2
  4. @Sunil221010 : 2
  5. @anamika_99 : 2
  1. @maduraimanoj : 1
  2. @shriram78 : 1
  3. @arjun_eklavya : 1
  4. @shathrao : 1
  5. @raghu_lm : 1   
  6. @pankajtalkies : 1
  7. @CoolGuy12356 : 1
  8. @jkyadav12 : 1
  9. ‏@Mamdhata : 1
  10. @shettysuhasa : 1
  11. @bhat_shriraj : 1
  12. @PBnrg : 1
  13. ‏@santoshsm : 1
  14. @kapoormohit_mk : 1
  15. @nevesaydie : 1
  16. @NPIswaran : 1
  17. ‏@anujkapoor83 : 1
  18. @rkvk2001 : 1
  19. @proud_indian5 : 1
  20. ‏@enlightend_mind : 1
  21. @db_is_db : 1
  22. @VishalmKamath : 1
  23. @arunmramu : 1
  24. @nikhildubei : 1
  25. @chatteso : 1
  26. @shoksing : 1
  27. @RajnishTuli : 1
  28. @Raziel_646 : 1
  29. @prahashrjoshi : 1

Have a wonderful weekend!

Tuesday, August 27, 2013

DharmaQuiz Session 230: 27-Aug-2013

Theme: Bhagawan Shri Krishna.
  1. On whose side did Krishna's brother Balarama fight the Kurukshetra war in Mahabharata? #DharmaQuiz 1526. Ans: He sided with the Kauravas, but went away for yatra during the war to avoid taking any side.
  2. How many horses were there for Ajuna's ratha during Kurukshetra war, for which Shri Krishna was the charioteer? #DharmaQuiz 1527. Ans: 4 horses. Names provided in Bhagavatam -  Saibya, Sugriva, Meghapushpa and Balahaka.
  3. The chariot that Krishna maneuvered during Mahabharata was was gifted to Arjuna by a God. Who? #DharmaQuiz 1528. Ans: Agni. 
  4. This gorgeous temple is 1 of the world's largest Krishna temples. Opened 16 years ago. Where is it?  #DharmaQuiz 1529. Ans: Bengaluru, Karnataka.
  5. Bhagawan Krishna's birth day is celebrated in Shravana month, Krishna paksha. On which Nakshatra? #DharmaQuiz 1530. Ans: Rohini nakshatra. Most say 3rd out of the 4 padas within Rohini nakshatra.


For DQ 1529 {Source: Wiki}

Top scorers for Session 230:
  1. @dolby_mehul : 5
  2. @V_in_U : 5
  3. @sambidhan : 5
  4. @Phirmi_Bodo : 5
  5. @anandt_05 : 5
  6. @surnell : 5
  7. @gboxam : 5
  8. @jairajp : 5
  9. @GuruCharan99 : 5
  10. @Tasmayi : 5
  11. @rahulghildiyal : 5
  12. @rasita : 5
  13. @manya_rao : 5
  14. @cgmagia : 5
  15. @KaushikRg : 5
  16. @Joojhaaru : 5
  17. @surenc1974 : 5
Congrats to all the scorers!
  1. @cubicle_warrier : 4
  2. @iParamanand : 4
  3. @Libreboy : 4
  4. @bhaviknz : 4
  1. @kmukundra : 3
  2. @ajittyagi1805 : 3
  3. @CurrAffairs : 3
  4. @MehulTewar : 3
  5. @BillionIndian : 3
  1. @Matressee : 2
  2. @asha_gm : 2
  3. @jaideepb : 2
  4. @vivek_joshy : 2
  5. @rexrao52 : 2
  6. @vageee : 2
  7. @kesarirang : 2
  8. @RaghuVamshee : 2
  9. @drarora_gaurav : 2
  10. @sharnarthi90 : 2
  11. @dv_tvit : 2
  12. @ankurjain200607 : 2
  13. @Mamdhata : 2
  1. @ShyamSRao8 : 1
  2. @KrishnaDharma : 1
  3. @BalMahadev : 1
  4. @Kannadiga1956 : 1
  5. @Anilkurmadih : 1
  6. @rumskmurthy : 1
  7. @talismaan : 1
  8. @rovats : 1
  9. @mypanchang : 1
  10. @TheHinduPhantom : 1
  11. @AnonDesi : 1
  12. @niranjanprabhu : 1
  13. @shreeramm : 1
  14. @pratik02pv : 1
  15. @RashtravadiM : 1
  16. @santhoshbjp : 1
  17. @rinku3009 : 1
  18. @Aghorii2 : 1
  19. @KantakKantak : 1
  20. @octotus : 1
  21. @Ameysd : 1
  22. @malleshwara : 1
  23. @deepak_aj : 1
  24. @mjrajput : 1
  25. @rinku85 : 1
  26. @sgopa75 : 1
  27. @jemin_p : 1
  28. @bhs7rocks : 1
  29. @TractorSingh : 1
  30. @realjayesh : 1
  31. @sitar_strings : 1
  32. @theprudent : 1
  33. @sibhaskaran : 1
  34. @rvaidya2000 : 1
  35. @mittaltushar : 1
  36. @sankararaman : 1
  37. @moebile : 1
  38. @V_R_R_K : 1
  39. @Dinuraghubansi : 1
  40. @vinod_gowda : 1
  41. @GRKini : 1
  42. @iDeipakk : 1
  43. @vinaygoel15 : 1
  44. @PunyaPrakop : 1
  45. @GiridharSarai : 1
  46. @viveksagrawal : 1
Happy Krishna Janmashtami to all! 

85 people got on to the scoreboard today, with many more attempting. Thanks to all.

Tuesday, November 27, 2012

DharmaQuiz Session 178: 27-Nov-2012

Theme: The 18 days of Kurukshetra War in Mahabharata.
  1. On the 15th day of Kurukshetra war, who killed Dronacharya violating "No warrior may kill an unarmed warrior" Dharma rule? #DharmaQuiz 1246. Ans: Drishtadyumna. More: http://en.wikipedia.org/wiki/Dhristadyumna
  2. When Abhimanyu was killed on the 13th day of Kurukshetra war, in Chakravyuha, whom did Arjuna target as revenge next day? #DharmaQuiz 1247. Ans: Jayadratha. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Abhimanyu
  3. Karna beats Sahadeva & Yudhisthira in Kurukshetra battle on 17th day, but spared their lives. Sparing as a promise to whom? #DharmaQuiz 1248. Ans: As a promise to his mother Kunti on the 15th night.
  4. On which day of the 18 days' Kurukshetra war, did Shri Krishna render Bhagavad Gita to warrior Arjuna? #DharmaQuiz 1249. Ans: The very first day. It's celebrated as Gita Jayanti -> http://hinduism.about.com/od/thegita/a/gita_jayanti.htm
  5. Out of the millions who went to Kurukshetra war, only 12 warriors survived. Name 1 Kaurava survivor. #DharmaQuiz 1250. Ans: Any one of these -> Ashwatthama, Kripacharya, Yuyutsu (only son of Dhritarashtra who survived, but he fought on Pandava side), Vrishakethu (son of Karna) and Kritvarma.
Top Scorers of session 178:
  1. @Tasmayi : 5
  2. @ramas_cal : 5
  3. @iRohitBhat : 5
  4. @arunz : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @ChdryPk : 5
  7. @sweetandu : 5
  8. @shivsankar : 5
  9. @indianomad : 5
  10. @shriram78 : 5
  11. @iSumitRk : 5
  12. @ashutoshkulkar1 : 5
  13. @SandeepHBhat : 5
  14. @lodyaashi : 5
  15. @rahulghildiyal : 5
  16. @servantofkrsna : 5
  17. @anandt_05 : 5
  18. @Manojakrishna : 5
  19. @pangalanrao : 5
  20. @neovasant : 5
  21. @philAmit : 5
  22. @shibinbly : 5
  23. @abhipar7 : 5
  24. @MandoosMallu : 5
  25. @kishan_harathi : 5
  26. @guruswamy_c : 5
  27. @smna17 : 5
  28. @TheArvindDhar : 5
  29. @keerthinarayan8 : 5
  30. @geophyraj : 5
  31. @Ethirajans : 5
  32. @vyasraj : 5
  33. @sharad_51 : 5
  34. @dolby_mehul : 5
Also, Congrats to:
  1. @sharathinindia : 4
  2. @its_poooja : 4
  3. @vamshitweet : 4
  4. @pvsswamy : 4
  5. @Keefarqpaindha : 4
  1. @AJAY_KR_GUPTA : 3
  2. @RohitR_ : 2
  3. @rinku3009 : 3
  4. @amitsinha19 : 3
  5. @flip2win : 3
  6. @gboxam : 3
  7. @R_Bhartiya : 3
  8. @SamitLive : 3
  9. @ankushanup : 3
  1. @at_patel : 2
  2. @vipulIT : 2
  3. @stille_wensen : 2
  4. @PawanDande : 2
  5. @manishwebmaster : 2
  6. @manohar_sram : 2
  7. @sathya_ngt: 2
  8. @pramodgurav : 2
  9. @AmitRVKSharma : 2
  10. @_Murali : 2
  11. @dominodeck : 2
  1. @AmitBajare1 : 1
  2. @pradysp : 1
  3. @anilkoulz : 1
  4. @VikranthKalva : 1
  5. @rZZv : 1
  6. @CACAECILIA : 1
  7. @zombiespirits : 1
  8. @balmaa : 1
  9. @hmani2000 : 1
  10. @ravin1sky : 1
  11. @venatarajan : 1
  12. @Kachnarr : 1
  13. @DAmunRa : 1
  14. @lldhr : 1
  15. @sunilmumbaikar : 1
  16. @vicramb : 1
  17. @Pseudo_Secular : 1
  18. @upendrverma : 1
  19. @ArunTatTvamAsi : 1
  20. @vga_sagar : 1
  21. @hethal09 : 1
  22. @shivoahm : 1
  23. @loveshsingla : 1
  24. @sharmayuvaraj : 1
  25. @madhuvanpushp : 1
  26. @GP545 : 1
  27. @sandeepsmys : 1
  28. @wavehit : 1
  29. @ulatyabomba : 1
  30. @ishekhar_sk : 1
  31. @mabhik : 1
  32. @deepakbharat : 1
  33. @natrajan : 1
  34. @sahucar : 1
  35. @rameshnswamy : 1
  36. @upretivineet : 1
  37. @ChoteBhai1 : 1
  38. @antidespondent : 1
  39. @karthiks_india : 1
  40. @kaliom : 1
  41. @avinashkarn : 1

Amazing response today. 100 people got to the scoreboard and many more tried! Keep up the interest friends in our Dharma and Heritage!

Tuesday, December 20, 2011

DharmaQuiz Session 106: 13-Dec-2011


Theme: Mapping Mahabharata places to today's maps.
  1. What was the Mahabharata time name for Delhi, aka Dilli? #DharmaQuiz 884. Ans: Indraprastha
  2. Rukmini, the eldest wife of Krishna, was from which of today's region of Maharashtra state? #DharmaQuiz 885. Ans: Vidarbha
  3. Jarasandha, the famed wrestler king from Mahabharata, was from which of today's Indian state? #DharmaQuiz 886. Ans: Magadha or Bihar.
  4. Name the most famous queen mother from Mahabharata, whose origin is from today's NW Pakistan and Eastern Afghanistan area. #DharmaQuiz 887. Ans: Gandhari
  5. Name today's Indian state, where the location at which Krishna revealed Bhagavad Gita, exists. #DharmaQuiz 888. Ans: State is Haryana, Kurukshetra is the place.
Top Scorers in this Session:
  • @PriyaTweets_ : 5
  • @ramas_cal : 5
  • @shawjipk : 5
  • @mspenta : 5
  • @Sammy_2912 : 5
  • @hchaturv : 5
  • @saurabhvc : 5
  • @back_to_vedas : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @Senag23 : 5
  • @pvaidyaraj : 5
  • @jagdish : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @NikhilNikunj : 5
Also, Congratulations to:
  • @hindu_tweeter : 4
  • @GrandIndusJurix : 4
  • @kapil_dev : 4
  • @kishan_harathi : 4
  • @idurgesh : 4
  • @AvinashCKM : 4
  • @gabbar01 : 3
  • @pantgovinda : 3
  • @scharati : 3
  • @wavehit : 3
  • @psudo : 3
  • @pchaturved : 3
  • @iNIMISH : 3
  • @Rasraj : 3
  • @octa_sud : 3
  • @mamtan14 : 3
  • @folotole : 3
  • @sapana_almelkar : 2
  • @7Notes4Beats : 2
  • @voxindica : 2
  • @stormylook : 2
  • @itsmesuresh : 2
  • @radiatingenergy : 2
  • @manohar_sram : 2
  • @anivyas : 2
  • @theSaketRanjan : 2
  • @jemin_p : 2
  • @simplybhavesh : 1
  • @yuvrajsays : 1
  • @swamilion : 1
  • @surajasar : 1
  • @zincoshine : 1
  • @nimeshchandra : 1
  • @jaideepb : 1
  • @manu_bhaarat : 1
  • @kk_ahm : 1
  • @krishnarjun108 : 1
  • @kamalphil : 1
  • @IYogiBear : 1
  • @sohanjain : 1
  • @vibrantindia1 : 1
  • @gakiq : 1
  • @girikesavan : 1
  • @Sapianonline : 1
  • @srikanth_km : 1
  • @SSamdarshi : 1
  • @mayaadvaita : 1
  • @biswajeetdash : 1
  • @anuragjain12 : 1
As you can see, this was one of the easy sessions with lots of people landing on the score board. Glad to see so many folks interested in discussing India's heritage spots. Thanks to all those who attempted without getting there.

Better luck next time to everyone!