Showing posts with label Vrishabh. Show all posts
Showing posts with label Vrishabh. Show all posts

Tuesday, August 6, 2013

DharmaQuiz Session 227: 06-Aug-2013

Theme: Tirupati - Tirumala Hills
  1. Out of the 7 hills in Tirupati, over which hill is the grand Venkateshwara or Balaji temple built? #DharmaQuiz 1511. Ans: Venkatadri.
  2. Millions of people offer hair when they visit Tirupati temple. Out of the 7 hills, which hill's goddess accepts the hair? #DharmaQuiz 1512. Ans: Neela Devi of Neeladri.
  3. 7 hills of Tirumala/Tirupati are supposed to represent one for each head of a famous being close to Vishnu. Name the being. #DharmaQuiz 1513. Ans: Shesha, Vishnu's snake. Hence the place is also known as Seshachalam.
  4. Out of 7 sacred hills of Tirumala, six are linked to Vishnu or associates. But one is linked to Shiva's vahana. Which one? #DharmaQuiz 1514. Ans: Vrishabhadri named on Vrisha or bull.
  5. {Final, Open till 10 PM} Out of 7 hills of Tirumala, one looks naturally like a bird. Name the hill. #DharmaQuiz 1515. Ans: Garudadri, named after Vishu's bird vehicle Garuda.
For DQ 1515. {Pic from seearoundglobe.blogspot}
Toppers of session 227:
  1. @Sai_swaroopa : 5
  2. @gboxam : 5
  3. @cubicle_warrier : 5   
  4. @ankushraj29 : 5
  5. @manya_rao : 5
  6. @srkvanjari : 5
  7. @KaushikRg : 5
  8. @sweetandu : 5
  9. @cgmagia : 5
Congrats to:
  1. @GirishLN : 4
  2. @Baacharaju : 4
  3. @sushmahari : 4

  1. @yparikh : 3
  1. @kmukundra : 2
  2. @kiran_en25 : 2
  3. @Sravan : 2
  4. @ishuaadi : 2
  5. @ssmalani : 2
  6. @chaitanyadj : 2
  1. @Susri1210 : 1
  2. @uchidambaram : 1
  3. @rknannuta : 1
  4. @PrashantRastog1 : 1
  5. @cheenisrini : 1
  6. @Ameysd : 1
  7. @ravlu : 1
  8. @Bengalur_Huduga : 1
  9. @TechBluePrints : 1
  10. @Keefarqpaindha : 1
  11. @Bhaarateeyudu : 1

Congrats to all those who got onto the score board. Tirumala temple is the world's most visited Hindu temple (or probably the most visited among all religious places, throughout the year).

Tuesday, May 14, 2013

DharmaQuiz Session 214: 14-May-2013

Theme: Sacred Cow - Go Mata
  1. What is the Sanskrit name that literally gets translated as "The child who protects the cows"? #DharmaQuiz 1436. Ans: Bala Gopala, which is the name for Shri Krishna when he was younger.
  2. Give one reason why Jains respect cows and bulls as sacred? #DharmaQuiz 1437. Ans: Their first Tirthanka was named Vrishabh (or the Bull). Also, they believe that all lives are sacred.
  3. Name one country on this planet today, where Cow is the national animal. #DharmaQuiz 1438. Ans: Nepal. Also Netherlands (maybe for other reasons)
  4. Name the pre-Islamic Egypt's Goddess of Cows (see pic). Because of her, cows were not sacrificed -> #DharmaQuiz 1439. Ans: Hathor. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Hathor
  5. Which religion calls Cow's Urine as "Nirang" and uses it for purifying the home after a death?  #DharmaQuiz 1440. Ans: Zoroastrian or Parsees. Read more here: http://www.avesta.org/ritual/funeral.htm - Friend @GuruCharan99 says it is bull's urine. @sudhee26 says that Gayomaj is cow's urine. Nirang is bull's urine.
For DQ 1439 - Source Wiki

Top Scorers for session 214:
  1. @surnell : 5
  2. @Tweelak : 5
  3. @siddarthpaim : 5
  4. @sharathinindia : 5
  5. @Bacchuji : 5
  6. @FEEL4INDIA : 5
  7. @MV_BN : 5
  8. @manya_rao : 5
  9. @GayathriSrinath : 5
  10. @sudhee26 : 5
Congrats to:
  • @rahulghildiyal : 4
  • @man8shree : 4
  • @LoveAkkiKat4Eva : 4
  • @GuruCharan99 : 4
  • @CJ_Shekhar : 4
  • @cubicle_warrier : 4
  • @pramodthap : 3
  • @Kgk8985 : 3
  • @Kaushikrg : 3
  • @jai_bharat123 : 3
  • @cgmagia : 3
  • @dolby_mehul : 3
  • @drarora_gaurav : 2
  • @MangoAdmi : 2
  • @Indigoez : 2
  • @ssmalani : 2
  • @vinayhebbur : 1
  • @snehdeeppandya : 1
  • @sethiapavan : 1
  • @hr5485 : 1
  • @deepakmr27 : 1
  • @rucheesharma : 1
  • @rahulgrover88 : 1
  • @rishitwt : 1
  • @manavjivan : 1
  • @dg_dreamer : 1
  • @sriakg : 1
  • @GRKini : 1
  • @madhu_greenleaf : 1
  • @KeyaSMamma : 1
  • @kirankonnects : 1
  • @hm_eVOTS : 1
  • @Kar7x : 1
  • @iagaj : 1
  • @rinku3009 : 1
  • @philAmit : 1
  • @BalakrishnaKini : 1
  • @Uppinakayi : 1
Go Mata Ki Jai!