Showing posts with label Go. Show all posts
Showing posts with label Go. Show all posts

Tuesday, May 14, 2013

DharmaQuiz Session 214: 14-May-2013

Theme: Sacred Cow - Go Mata
  1. What is the Sanskrit name that literally gets translated as "The child who protects the cows"? #DharmaQuiz 1436. Ans: Bala Gopala, which is the name for Shri Krishna when he was younger.
  2. Give one reason why Jains respect cows and bulls as sacred? #DharmaQuiz 1437. Ans: Their first Tirthanka was named Vrishabh (or the Bull). Also, they believe that all lives are sacred.
  3. Name one country on this planet today, where Cow is the national animal. #DharmaQuiz 1438. Ans: Nepal. Also Netherlands (maybe for other reasons)
  4. Name the pre-Islamic Egypt's Goddess of Cows (see pic). Because of her, cows were not sacrificed -> #DharmaQuiz 1439. Ans: Hathor. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Hathor
  5. Which religion calls Cow's Urine as "Nirang" and uses it for purifying the home after a death?  #DharmaQuiz 1440. Ans: Zoroastrian or Parsees. Read more here: http://www.avesta.org/ritual/funeral.htm - Friend @GuruCharan99 says it is bull's urine. @sudhee26 says that Gayomaj is cow's urine. Nirang is bull's urine.
For DQ 1439 - Source Wiki

Top Scorers for session 214:
  1. @surnell : 5
  2. @Tweelak : 5
  3. @siddarthpaim : 5
  4. @sharathinindia : 5
  5. @Bacchuji : 5
  6. @FEEL4INDIA : 5
  7. @MV_BN : 5
  8. @manya_rao : 5
  9. @GayathriSrinath : 5
  10. @sudhee26 : 5
Congrats to:
  • @rahulghildiyal : 4
  • @man8shree : 4
  • @LoveAkkiKat4Eva : 4
  • @GuruCharan99 : 4
  • @CJ_Shekhar : 4
  • @cubicle_warrier : 4
  • @pramodthap : 3
  • @Kgk8985 : 3
  • @Kaushikrg : 3
  • @jai_bharat123 : 3
  • @cgmagia : 3
  • @dolby_mehul : 3
  • @drarora_gaurav : 2
  • @MangoAdmi : 2
  • @Indigoez : 2
  • @ssmalani : 2
  • @vinayhebbur : 1
  • @snehdeeppandya : 1
  • @sethiapavan : 1
  • @hr5485 : 1
  • @deepakmr27 : 1
  • @rucheesharma : 1
  • @rahulgrover88 : 1
  • @rishitwt : 1
  • @manavjivan : 1
  • @dg_dreamer : 1
  • @sriakg : 1
  • @GRKini : 1
  • @madhu_greenleaf : 1
  • @KeyaSMamma : 1
  • @kirankonnects : 1
  • @hm_eVOTS : 1
  • @Kar7x : 1
  • @iagaj : 1
  • @rinku3009 : 1
  • @philAmit : 1
  • @BalakrishnaKini : 1
  • @Uppinakayi : 1
Go Mata Ki Jai!

Friday, September 28, 2012

DharmaQuiz Session 166: 28-Sep-2012

For Question 3's reference. {Source: Jpgmag}
Theme: Special place for Cow in Hindu Heritage.
  1. Name a Vishnu avatara that is very closely linked to loving & protecting the cow. #DharmaQuiz 1186. Ans: Krishna the Gopala. Go (cow) Pala  (protector)
  2. During churning of milky ocean, 5 Kamadhenus (wish cows) came out. Name the 5th 1 after Nanda, Subhadra, Surabhi & Sushila. #DharmaQuiz 1187. Ans: Bahula. (Sumana also considered per Hare Krishna preachings)
  3. Name the famous pilgrimage place in coastal Karnataka, which is shaped as the ear of a Cow when viewed from satellite. #DharmaQuiz 1188. Ans: Gokarna (Go = cow, Karna = ear). Amazing how Hindus named it Go-Karna millenia back! See Google map for shape -> http://maps.google.com/maps?q=gokarna&hl=en&ll=14.546367,74.317017&spn=0.195403,0.308647&sll=37.0625,-95.677068&sspn=40.817312,79.013672hnear=Gokarna,+Uttara+Kannada,+Karnataka,+India&t=m&z=12 . Compare with the picture shown.
  4. Ayurveda talks of 4 Cow products for human use & disinfection. Godugdha, Goghruta, Gomutra and Gomaya. Which 1 is Ghee here? #DharmaQuiz 1189. Ans: Goghruta. 
  5. This town, "Land of Cow" in Sanskrit, became infamous for violence 10yrs ago in West India. Name it. #DharmaQuiz 1190.  Ans: Godhra (Go = cow, Dhara = Land) 
For more info on the special place for cows in Hindu nation, please read this article by Subramanian Swamy -> http://janamejayan.wordpress.com/2012/06/29/the-importance-of-the-cow-in-vedic-culture-by-dr-subramanian-swamy/

Top Scorers:
  1. @keewwllguy : 5
  2. @smna17 : 5
  3. @sharad_51 : 5
  4. @arunz : 5
  5. @stormylook : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @surnell : 5
  8. @shawjipk : 5
  9. @rahulghildiyal : 5
  10. @amit8195 : 5
  11. @alkeshtunara : 5
  12. @Sahyadri : 5
  13. @sharathinindia : 5
  14. @dolby_mehul : 5
  15. @abhipar7 : 5
  16. @bhaviknz : 5
  17. @man8shree : 5
  18. @DevNakshi  : 5
  19. @Shree03 : 5
Also, congrats to:
  • @Susri1210 : 4
  • @Manojakrishna : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @Amaresh80 : 4
  • @kbharada : 4
  • @bhijeetD : 4
  • @balmaa : 3
  • @RishiShenoy :  3
  • @rinku3009 : 2
  • @cubicle_warrier : 2
  • @AvinashCKM : 2
  • @PankajBagla : 2
  • @praveenudupa : 2
  • @shra1kulkarni : 2
  • @ManishManke : 2
  • @rk_kulkarni : 2
  • @MsKattarHindu : 1
  • @videonova : 1
  • @bkapilyadav : 1
  • @kishubhat : 1
  • @santoshsm : 1
  • @bickybadhera : 1
  • @Deshabhakta : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @SSJ2010 : 1
  • @umanathtrip : 1
  • @veenaazz : 1
  • @emsreenu : 1
  • @TheArvindDhar : 1
  • @TedhiLakeer : 1
  • @CJ_Shekhar : 1
  • @djankit7 : 1
  • @arvind_joshi : 1
  • @spandan8 : 1
  • @techblueprints : 1
  • @mane_arvind05 : 1
  • @Alex_Pandian : 1
  • @dankchikidang : 1
  • @hemant_smile : 1
  • @aamadmo : 1
  • @sandeeptvenkat : 1
  • @bhattvihang : 1
  • @DAmunRa : 1
It was wonderful to see 62 people get on the scoreboard. Also thanks to many more who attempted, but didn't get to this list.

Keep up your participation. Also, feel free to use the meticulously compiled info in Dharma Quiz blog into your blogs, writeups, emails and anywhere else as necessary!