Showing posts with label temples. Show all posts
Showing posts with label temples. Show all posts

Tuesday, December 23, 2014

Hindu temples of Jammu & Kashmir, and Jharkhand.

DharmaQuiz Session 311: 23-Dec-2014

#DharmaQuiz 1941: Over which mountain is the precious Vaishno Devi temple situated in Jammu and Kashmir? Ans: Trikuta. 

DQ 1941: Pic from makemytrip
#DharmaQuiz 1942: There's a famous Devi temple 20 KM east of Srinagar in Jammu & Kashmir. Mentioned in Kalhana's Rajtarangini. Name it. Ans: Kheer Bhavani temple.

#DharmaQuiz 1943: There's a hill overlooking Srinagar, Jammu & Kashmir. Has Jagadamba Sharika temple. Name the hill. Ans: Hari Parbat.

DQ 1943: Pic from travelersguideindia
#DharmaQuiz 1944: This 325 year old Hindu temple was restored in 2008 in the state of Jharkhand. Name the temple. Ans: Jagannath temple, Ranchi.

DQ 1944: Pic from panoramio
 #DharmaQuiz 1945: Only one of the 12 sacred Jyotir Lingas, is in the eastern part of India. Where is it? Ans: Baidyanath, Jharkhand.

Scores for session 311:
  1. @surnell : 5
  2. @RakeshChouhan : 5
  1. @TheArvindDhar : 4
  1. @stormylook : 3
  2. @bezubaan : 3
  3. @DrShobha : 3
  1. @rahulbagati : 2
  2. @pradeepsingh83 : 2
  3. @NaMo__Bhakt : 2
  4. @chitrabharadwaj : 2
  5. @mamtakejriwal75 : 2
  1. @rathinikesh : 1
  2. @shailu_CA : 1
  3. ‏@SameerTandon1 : 1
  4. @sudhirapai : 1
  5. @rgopalv : 1
  6. @NilimaNilimas : 1
  7. @jodhra63 : 1
  8. @arunrush : 1
  9. @pramodthap : 1
  10. ‏@ko_ji2000 : 1
  11. ‏@mrsnrao : 1
  12. @devyanidilli : 1
  13. @PoonamV_ : 1
  14. @keshavaram : 1
  15. @KakRajender : 1
  16. ‏@RRamgovind : 1
  17. @TORUKH_MAKTO : 1
  18. @anityakr : 1
  19. @prasca : 1
  20. @ganeshmahnar : 1
  21. @sharnarthi90 : 1
  22. @Krish9995 : 1
  23. @AgentSaffron : 1
  24. @KakRajender : 1
  25. @Nationalistweet : 1
Learn more about temples from these two states, that were in news today.

Tuesday, October 22, 2013

DharmaQuiz Session 238: 22-Oct-2013

Theme: Hindu temples

1) Name the President of India who took part in the grand pratishtapana of Somnath temple's Jyotirlinga, after independence.  #DharmaQuiz 1576. Ans: Babu Rajendra Prasad.

2) From the December month of which year, is keertana, pooja and darshan of Ram Lalla happening at Ram janmabhumi, Ayodhya? #DharmaQuiz 1577. Ans: 1949. The gates were opened in 1980s but the pooja was happening much before on a small scale.

3) You can get to this famous Shiva temple in Karnataka, after climbing 7 beautiful hills. Name temple. #DharmaQuiz 1578. Ans: Male Mahadeshwara temple.

DQ 1578; Image: thehindu.com 

4)  This is the birth place of one of the 7 most sacred rivers for Hindus. Name the place. #DharmaQuiz 1579. Ans: Talakaveri.
DQ 1579: Image: Facebook

5) {Final, Open till 10PM} Pic from Bhartiya temple, Michigan, USA. Which festival is being celebrated? #DharmaQuiz 1580. Ans: Karva Chauth.

DQ 1580: Image: staticflickr.com
Toppers for session 238:

  1. @Manjunaath : 5
  2. @GuruCharan99 : 4
  3. @ashujoshi27 : 4
  4. @dolby_mehul : 4
  5. @KaushikRg : 4
Congrats to:
  1. @talmukund : 3
  2. @arunk3707 : 3
  1. @Dilipmys : 2
  2. @pai_rajesh : 2
  3. @YashwantCharan : 2
  4. @nareshdixit82 : 2
  5. @V_R_R_K : 2

  1. @SnookyBangalore : 1
  2. @lodyaashi : 1
  3. @n_dolli : 1
  4. @sdpandya8 : 1
  5. @skdeshpande : 1
  6. @sushmitnath : 1
  7. @pwnprm : 1
  8. ‏@ganeshmahnar : 1
  9. @Ameysd : 1
  10. @siddarthpaim : 1
  11. @mrsnrao : 1
  12. @kapilvyas : 1
  13. ‏@Janamejayan : 1
  14. @Ammamymother : 1
  15. @HawaSoniya : 1
  16. @Mohandb : 1
  17. @himanshucs28 : 1
  18. @Del_Alpha : 1
  19. @mishrakmanoj : 1
  20. @neerajvakeel : 1
  21. ‏@pallavirajeev11 : 1
  22. @Nithin_Kumar_ : 1
  23. @mahanteshneel : 1
  24. @vishal_jamuar : 1
  25. @sanjeevirao : 1
  26. @FatAngryBird : 1
  27. @Susri1210 : 1
  28. @biswajeetdash : 1
  29. ‏@sushmahari : 1
  30. @beingNOMAD : 1
  31. @nanditathhakur : 1
  32. @AnupCommonMan : 1
See you next time.

Friday, February 24, 2012

DharmaQuiz Session 121: 24-Feb-2012

Theme: Madhya Pradesh Temples
  1. One 1500 year old major temple in Devgarh, Madhya Pradesh, survived the temple destruction period. Which is its main deity? #DharmaQuiz 959. Ans: Vishnu
  2. Ujjain's Mahakaleshwar temple, that houses one of the 12 holiest Jyotir Lingas, is situated on which lake's side? #DharmaQuiz 960. Ans: Rudra Sagar Lake.
  3. There is a unique Pashupatinath temple in Madhya Pradesh, where the Linga has 8 faces of Shiva on it. Which town is it in? #DharmaQuiz 961. Ans: Mandsaur.
  4. Name the famous Jyotir Linga which is found in Madhya Pradesh, on the banks of Narmada river. #DharmaQuiz 962. Ans: Omkareshwar.
  5. {Final, open till 11 PM} Name the World Heritage Site town in Madhya Pradesh, that is famous for eroticism in 25 Hindu & Jain temples. #DharmaQuiz 963. Ans: Khajuraho
Top Scorers:
  • @vijirak : 5
  • @rahulghildiyal : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @neerajstpl : 5
  • @iSaakshi : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @balakrshnanr : 5

Congrats to:
  • @hchaturv : 4
  • @iSumitRk : 4
  • @mamtan14 : 4
  • @kk_ahm : 3
  • @nvignesh93 : 3
  • @Rasraj : 2
  • @indori_vj : 2
  • @mayaadvaita : 2
  • @sundar113 : 1
  • @gchellappan : 1
  • @man0jsharma : 1
  • @hindu_tweeter : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @virendersj : 1
  • @ambuj_patel : 1
  • @_Aniket : 1
  • @ramu_gandhi : 1
  • @rucheesharma : 1
  • @mrkunalkedia : 1
Many thanks to all those who participated. Good luck with the next seession. Watch Twitter ( @kiranks ) every Tuesday and Friday afternoons.

Friday, September 2, 2011

DharmaQuiz Session 82: 2-Aug-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 62 updates.

Session 82: August 2,  2011
Theme: Hindu temples
  1. Where is the most famous Mookambika temple located? #DharmaQuiz 757. Ans: Kollur, Karnataka
  2. There is a very famous Brahma temple, dedicated to the creator of the universe, in Rajasthan state. Which town? #DharmaQuiz 758. Ans: Pushkar
  3. A famous sun temple in Gujarat is located on the banks of river Pushpavati. Which town is that in? #DharmaQuiz 759. Ans: Modhera
  4. On the banks of Ganga, in W Bengal, considered as the headquarters of ISKCON. Name this birthplace of Chaitanya Mahaprabhu. #DharmaQuiz 760. Ans: Mayapur
  5. This famous Jain Parasnath temple is almost at 4500 feet above sea level.  In which north Indian state is it in? #DharmaQuiz 761. Ans: Jharkhand (Shri Sammet Shikhar Teerth)
  6. One of the holiest Hindu temples of North East India, Tripura Sundari (Kali or Matabari) temple, is located in which town? #DharmaQuiz 762 Ans: Udaipur
  7. {Final, Open till 9 PM} A famous temple in Himachal Pradesh has a legend about Sati's eye falling there. Name the temple. #DharmaQuiz 763. Ans: Naina Devi temple
 List of people who got one or more answers answers right:

  • @atulbadani 
  • @mjrajput
  • @arunz 
  • @BalajiSanjeev  
  • @aks1010 
  • @DrSatyaSaraswat 
  • @AviTweets 
  • @Amaresh80 
  • @asraghunath 
  • @manohar_sram 
  • @sharathinindia 
  • @suresh_kini 
  • @ManikandSharma 
  • @amsrjn 
  • @skumarpadmanabh 
  • @DevNakshi 
  • @Darshankhatri 
  • @indiantweeter 
  • @jagdish 
  • @vinukj 
  • @IndianMuslim 
  • @mayureshgaikwad 
  • @digitonsamir 
  • @Sshankara 
  • @sanjaybafna 
  • @miumesh 
  • @AvinashCKM 
  • @wavehit 
  • @akyma1947 
  • @AmiSri 
  • @khaishk
  • @dibyabttb 
  • @doubtinggaurav 
  • @krishnarjun108 
  • @vasantgoswami 
  • @kunaldesai61 
  • @idurgesh 
  • @harikane_ 
  • @jaideepb 
  • @Rohithns 
  • @vijay_Behenji 
  • @rshivaag 
  • @kk_ahm 
  • @VITESH_DESAI 
  • @Mahi_66 
  • @sunnju 
  • @auldtimer 
  • @internet_hindus
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.