Showing posts with label jambavati. Show all posts
Showing posts with label jambavati. Show all posts

Friday, March 7, 2014

DharmaQuiz Session 260: 7-Mar-2014

Theme: Descendants of famous people in Mahabharata

#DharmaQuiz 1686: Name one grandson of Shri Krishna in Mahabharata. Ans: Aniruddha, son of Pradyumna.

#DharmaQuiz 1687: Name one grandson of Arjuna in Mahabharata. Ans: Parikshit, son of Abhimanyu.

#DharmaQuiz 1688: Did any son of Draupadi survive the 18 day Mahabharata war? Ans: No. The only Pandava descendant who survived Mahabharata war was Parikshit, son of Arjuna and Subhadra.

#DharmaQuiz 1689: Name Duryudhana's daughter who married Krishna's son in Mahabharata. Ans: Lakshamana, who married  Samba, son of Krishna and Jambavati.

#DharmaQuiz 1690: Name one warrior  from the Kaurava army, who survived the epic Kurukshetra war  in Mahabharata. Ans: Kritavarma, Kripacharya and Ashwatthama.

Answers to session 260:

@Tasmayi : 5
@man8shree : 5
@sweetandu : 5
‏@ayush4bharat : 5
@Joojhaaru : 5


@Telugutalli : 4
‏@vijayvaani : 4

@RaghuDiggavi : 3
@ChampakRoy : 3
@vijay_bhayani : 3
@KaushikRg : 3

@Gopalaratinam : 2
@Ronakvijay : 2
@ps1118 : 2
@joshiajaydeep : 2
@pandey_ashishkp : 2
@RameshBeeKe : 2

@rexrao52 : 1
‏@Twadda : 1
‏@tathagat12 : 1
@yogendra_11 : 1
@DrShobha : 1
@sharmabrr : 1
‏@rajathrao : 1
@krishnasdwar : 1
@vikasdixit1984 : 1
@mukulnda : 1
@vipinkrsingh30 : 1
@dhanushgowdacml : 1
@Veeravasanth : 1
@comfykaju : 1
@sujeetpillai : 1
‏@SatyaPandey99 : 1
@Gulaaabi : 2
@shivprasath : 1
@Sharan207 : 1
@ShrikanthHs : 1
@rohan194 : 1
‏@Lohana1983 : 1
@SrDPO : 1
@arunprasad72 : 1
@dr_anuragbajpai : 1
@karbhat : 1
@BhattJignes : 1
@abhicm03 : 1
@vallurisantosh : 1
@Atulkbhaskar : 1
@sanjaynparikh62 : 1
@ssk3071 : 1
@utkaws : 1
@venkataa : 1
@rohit2vats : 1

Very nice participation. See you next week! Suggest in comments, if you have any special them that you would like to see in Dharma Quiz.

Friday, October 12, 2012

DharmaQuiz Session 168: 12-Oct-2012

Theme: Contribution to Sanskrit literature from ancient and medieval Karnataka.
  1. 1500 years back, a king of W Ganga dynasty in Karnataka, gave the Sanskrit world, the majestic "Brihatkatha". Name him.  #DharmaQuiz 1196. Ans: Durvinita (Note, he translated from Baladya's Prakrit work) More: http://en.wikipedia.org/wiki/Durvinita
  2. 700 yrs ago, this commentator on Vedas was 1ST to compute approx speed of light. Name this brother of Vijayanagara founder. #DharmaQuiz 1197. Ans: Sayana Acharya. More: http://en.wikipedia.org/wiki/Sayana
  3. "Jambavati Parinayam" is a Sanskrit work by the most famous emperor of South India 500 years back. Name him. #DharmaQuiz 1198. Ans: Krishna Deva Raya. More: http://www.museindia.com/viewarticle.asp?myr=2009&issid=26&id=1607
  4. Saluva Narasimha Deva Raya wrote "Ramabhyudayam" a Sanskrit work over 500 years ago. Which empire's king was he? #DharmaQuiz 1199. Ans: Vijaya Nagara Empire. Ans: http://en.wikipedia.org/wiki/Saluva_Narasimha_Deva_Raya 
  5. Tirumalamba, a poetess from S India,wrote Varadambika Parinayam. Meaning of "Parinayam" in Sanskrit? #DharmaQuiz 1200 Ans: Marriage/Wedding. More: http://en.wikipedia.org/wiki/Tirumalamba
Top Scorers:
  1. @man8shree : 5
  2. @surnell : 5
  3. @gupta_n : 5
Congrats to:

@DevNakshi  : 4
@sharathinindia : 4
@abhipar7 : 4
@mareekuree : 4
@iRohitBhat : 4
@TheArvindDhar : 4

@ThejasMysore : 3
@Shree03 : 3
@sweetandu : 3

@voxindica : 2
@Marut_ : 2
@Amaresh80 : 2

@vishchan : 1
@marriagewiz : 1
@Susri1210 : 1
@ravikantbhat : 1
@cubicle_warrier : 1
@Nisharp : 1
@Rasraj : 1
@shylsmn : 1
@anurup : 1
@Durden47 : 1
@SathyaSher : 1

Thanks for participating. This one was surely a tough one!

Tuesday, February 14, 2012

DharmaQuiz Session 118: 14-Feb-2012

Theme: Valentine's Day!
  1. Sage Vishwamitra's brief valentine was the dancer Menaka who came to spoil his deep penance. Name their daughter. #DharmaQuiz 944. Ans: Shakuntala
  2. Mahabharata: The daughter of a bear-king got attracted to Krishna's handsomeness and became his valentine & wife. Name her. #DharmaQuiz 945. Ans: Jambavati
  3. When Draupadi was humiliated, her angry valentine & 1 of the 5 husbands, vowed to take revenge over Duryodhana. Who was it? #DharmaQuiz 946. Ans: Bhima
  4. Name the mother of Lord Shiva's valentine/wife, whose marriage was the first official marriage of the first Manvantara. #DharmaQuiz 947. Ans: Prasuti, wife of Daksha Prajapati, who was the son of Lord Brahma.
  5. {Final, open till 11 PM} Name the valentine/husband of Priti. His name also literally means "The God of Love" :) #DharmaQuiz 948. Ans: Kama Deva or Manmatha. His other wife was Rati.
Top scorers: (Fifteen top scorers today!)
  • @chikchirp : 5
  • @pinkelephanta : 5
  • @pvaidyaraj : 5
  • @SandipPawar : 5
  • @gabbar01 : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @mamtan14 : 5
  • @ChdryPk : 5
  • @neerajstpl : 5
  • @philAmit : 5
  • @me_MRYTYUNJAY : 5
  • @venshu : 5
  • @jiboyv : 5
  • @iSaakshi : 5
  • @anillucky31 : 5
Congratulations to:
  • @hindu_tweeter : 4
  • @hchaturv : 4
  • @pkagrawala : 4
  • @KT_I777 : 4
  • @RohitRajpurohit : 4
  • @sheefal : 4
  • @sharathinindia : 4
  • @kailashmaharshi : 3
  • @keerthinarayan8 : 3
  • @Susri1210 : 3
  • @Rasraj : 3
  • @Manjunaath : 3
  • @lshyam : 3
  • @vbpulla : 3
  • @biswajeetdash : 3
  • @dwellerinme : 3
  • @DeeIinthesky: 3
  • @man0jsharma : 3
  • @shivsBHARAT : 3
  • @Nisharp : 3
  • @Marut_ : 2
  • @sprayrose : 2
  • @shamshanyogi : 2
  • @udgeetha : 2
  • @RightwingIndian : 1
  • @dildhondtahai : 1
  • @virendersj : 1
  • @A_cynic : 1
  • @rahulghildiyal : 1
  • @drvijayr1 : 1
  • @ranganaathan : 1
  • @NikhilVadia : 1
  • @Rakeshpundir15 : 1
  • @mayaadvaita : 1
  • @arbitvalue : 1
  • @psudo : 1
  • @shivaranjan : 1
  • @dppoddar : 1
  • @Sshankara : 1
  • @SantaSingh : 1
  • @Naren_reddy23 : 1
  • @kamal_1986 : 1
  • @AAPARACHIT : 1
  • @mahendrastiwari : 1
Many thanks to all those who participated and those who made to the score board above. Look out for the next one coming Friday. Good night!