Showing posts with label Goddess. Show all posts
Showing posts with label Goddess. Show all posts

Friday, July 27, 2012

DharmaQuiz Session 151: 27-Jul-2012

Theme: Vara MahaLakshmi Festival
  1. Lakshmi is worshiped as "Surabhyai Namah". There's also a famous cow from Puranas which was called Surabhi. Name the cow. #DharmaQuiz 1111. Ans: Kamadhenu.
  2. Lakshmi is worshiped as "Adityai namah" and "Dityai Namah". Among Aditi and Diti, who is called "Deva Matri'? #DharmaQuiz 1112. Ans: Aditi, the mother of all gods.
  3. Vara MahaLakshmi is worshiped as "Padmodbhavaa". What does Padmod-bhavaa mean?  #DharmaQuiz 1113. Ans: Originated or Born in a Lotus.
  4. Lakshmi is lauded during pooja and bhajan as "Ahlaada Janani". What does Ahlaada in Sanskrit mean? #DharmaQuiz 1114. Ans: Ahlaada = Happiness, Bliss.
  5. {Final, Open till 11PM} We worship Goddess Lakshmi as "Sarvopadrava NivaariNi". What does "Upadrava" mean in Samskritam? #DharmaQuiz 1115. Ans: Trouble or Obstacle
Top scorers:
  1. @ksmsundaram1975 : 5
  2. @abhipar7 : 5
  3. @sweetandu : 5
  4. @TheArvindDhar : 5
  5. @arunz : 5
  6. @shawjipk : 5
  7. @philAmit : 5
  8. @bkartic : 5
  9. @rahulghildiyal : 5
  10. @iSaakshi : 5
  11. @pkagrawala : 5
  12. @hindu_tweeter : 5
  13. @anandt_05 : 5
  14. @Tasmayi : 5
  15. @Right2bRight : 5
  16. @sharathinindia : 5
  17. @sharad_51 : 5
Congratulations to :


  • @bhijeetD : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @aravozhukkam : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @dolby_mehul : 3
  • @niraj_dave : 3
  • @udgeetha : 3
  • @smna17 : 3
  • @gchellappan : 3
  • @vschanna : 3
  • @hemanthkeelara : 3
  • @Flyfiddlesticks : 2
  • @ChandanYogendra : 2
  • @mbhagawat : 2
  • @CAKiranb : 2
  • @lodyaashi : 1
  • @Susri1210 : 1
  • @rajivgaxdhi : 1
  • @mayaadvaita : 1
  • @Swabhimaan : 1
  • @vinaykashy : 1
  • @Satya046 : 1
  • @manjumca34 : 1
  • @a_adarsh : 1
  • @seshasivasailam : 1
May Goddess Lakshmi bless you all!

Friday, September 2, 2011

DharmaQuiz Session 84: 12-Aug-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 64 updates.

Session 84: August 12,  2011
Theme: Goddess Lakshmi 
  1. Goddess Lakshmi is said to shine like "Hiranya". What does Hiranya mean? #DharmaQuiz 770. Ans: Gold
  2. Lakshmi is seated on a particular flower and also praised, as beautiful as the same flower. Name that flower. #DharmaQuiz 771. Ans: Padma or Lotus
  3. Lakshmi is praised during prayer as "Eashvareegam Sarva Bhutanaam". What does 'Bhuta' mean in this context? #DharmaQuiz 772. Ans: (God) Created Beings
  4. Goddess Lakshmi is also referred with a very popular, one Sanskrit syllable. Yes, just ONE syllable. Name it. #DharmaQuiz 773. Ans: Shreehi (Shree with a visarga or 2 dashes in Devanagari)
  5. Goddess Lakshmi is praised as 'Hema Maalini". What does Hema Maalini mean? #DharmaQuiz 774. Ans: Garlanded with Gold.
  6. A 16 shloka (hymn) prayer, from Rig Veda Khilani, is recited for Lakshmi strictly by meter. Name it. #DharmaQuiz 775. Ans: Shri Sukta
All questions above are from Shri Sukta.

Read more here:
http://www.greenmesg.org/mantras_slokas/devi_lakshmi-sri_suktam.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Sri_sukta

Video of traditional, with strict adherance to meter, Shri Sukta rendering, like you hear in temples:


http://www.youtube.com/watch?v=znx82Y4glAk

Video here with Sanskrit and English translation of Shree Suktam:





http://www.youtube.com/watch?v=0Vd6xbQDTYs


List of people who got one or more answers answers right:
  • @GirishLN 
  • @Amaresh80 
  • @manohar_sram 
  • @rv_nath 
  • @RohitRajpurohit 
  • @asraghunath 
  • @saurabhvc 
  • @_SHIVANGI__ 
  • @aurabhvc 
  • @sharathinindia 
  • @ManikandSharma 
  • @RetardRahulG 
  • @DevNakshi 
  • @AviTweets 
  • @MrsGandhi 
  • @AshutoshNSingh 
  • @pangalanrao 
  • @vasantgoswami 
  • @amit_sincy 
  • @wavehit 
  • @Ravitejadanda 
  • @casperghost7 
  • @mukuvacha
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.