Showing posts with label tithi. Show all posts
Showing posts with label tithi. Show all posts

Friday, May 31, 2013

DharmaQuiz Session 219: 31-May-2013

Theme: Yoga, from Panchanga
  1. There are 27 Yogas in Vedic Astrology. How many of them are considered auspicious or good for muhurtas? #DharmaQuiz 1461. Ans: 16 Shubha or Auspicious Yogas. But some people say 18 considering  Dhruva and Dhriti, so that answer is also considered 
  2. Vyatipata, one of the 27 Yogas of Hindu Astrology is not considered auspicious. What does Vyatipata mean? #DharmaQuiz 1462. Ans: Calamity. 
  3. Ayushmaan is a good Yoga. What does it mean? #DharmaQuiz 1463. Ans: Longeivity 
  4. Vajra is one of the 27 Yogas of Vedic Astrology. Is that a good yoga or bad, for muhurtas?  #DharmaQuiz 1464. Ans: Inauspicious or bad.
  5. Yoga is a part of Panchanga or Hindu almanac. True or False. #DharmaQuiz 1465. Ans: True, along with Nakshatra, Vara, Tithi and Karana
Read more here: http://www.astrojyoti.com/naksatratithiyogainfo.htm

Top scorers for session 219:
  1. @manya_rao : 5
  2. @bhaviknz : 5
  3. @man8shree : 5
  4. @sharathinindia : 5
  5. @GuruCharan99 : 5
  6. @anandt_05 : 5   
  1. @iCSM : 4
  2. @iSaakshi : 4
  3. @cgmagia : 4
  1. @VellaDev : 3
  2. @Simuntweets : 3
  3. @Kaushikrg : 3
  1. @rkamath1982  : 1
  2. @cubicle_warrier : 1
  3. @vsumanthkumar : 1
Maybe this astrology topic was not that interesting for many. Will try something new next time.

Any topic suggestion?

Tuesday, August 14, 2012

DharmaQuiz Session 156: 14-Aug-2012

Theme: Hindu Chandramana Calendar

  1. As per the Chandramana Hindu Calendar, for how many months once, an "Adhika Maasa" or extra month occurs? Ans: a) 33 b) 22 c)44. #DharmaQuiz 1136. Ans: a) 33 months. Slightly less than 33, but rounded off. @surnell gives the exact thing -> 32 months, 16 days, 3 hours and 12 minutes.
  2. This is missing during an "Adhika Maasa" or extra month. Name it. d) Surya Tarpana.  e) Surya Grahana. f) Surya Sankranti. #DharmaQuiz 1137. Ans: f) Surya Sankranti.
  3. Which is the 5th basic element of a Hindu Pancha-anga, after Vaara, Tithi, Nakshatra & Yoga? g)Ganita. h) Maasa. i) Karana. #DharmaQuiz 1138. Ans: i) Karana.
  4. All 12 months of Hindu calendar have "Adhipatis" or gods. Whose different names are those 12? j)Shiva. k)Vishnu. l)Brahma. #DharmaQuiz 1139. Ans: k) Vishnu.
  5. How many days does Moon take per Hindu Chandramana calendar, to travel from Purnima to Purnima? m)29.531 n) 31.231 o) 27.898 #DharmaQuiz 1140. Ans: m) 29.531, after taking into account Earth's move around Sun.
Top Scorers:

  1. @pkagrawala : 5
  2. @sweetandu : 5
  3. @udgeetha : 5
  4. @CAKiranb : 5
  5. @rahulghildiyal : 5
  6. @surnell : 5
  7. @iSaakshi : 5
Congrats to:
  • @sharathinindia : 4
  • @geophyraj : 4
  • @abhipar7 : 4
  • @singhrakeshk : 4
  • @iSumitRk : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @wickedparam : 3
  • @DevNakshi : 3
  • @dolby_mehul : 3
  • @prashanthkpp : 3
  • @pal_pec07 : 3
  • @Rasraj : 1
  • @bkapilyadav : 1
  • @navneet2frn : 1
  • @voxindica : 1

Thanks for everyone's participation. This was a bit tougher, but need us to research more thoroughly sometimes :)