Showing posts with label Ashwatthama. Show all posts
Showing posts with label Ashwatthama. Show all posts

Friday, March 7, 2014

DharmaQuiz Session 260: 7-Mar-2014

Theme: Descendants of famous people in Mahabharata

#DharmaQuiz 1686: Name one grandson of Shri Krishna in Mahabharata. Ans: Aniruddha, son of Pradyumna.

#DharmaQuiz 1687: Name one grandson of Arjuna in Mahabharata. Ans: Parikshit, son of Abhimanyu.

#DharmaQuiz 1688: Did any son of Draupadi survive the 18 day Mahabharata war? Ans: No. The only Pandava descendant who survived Mahabharata war was Parikshit, son of Arjuna and Subhadra.

#DharmaQuiz 1689: Name Duryudhana's daughter who married Krishna's son in Mahabharata. Ans: Lakshamana, who married  Samba, son of Krishna and Jambavati.

#DharmaQuiz 1690: Name one warrior  from the Kaurava army, who survived the epic Kurukshetra war  in Mahabharata. Ans: Kritavarma, Kripacharya and Ashwatthama.

Answers to session 260:

@Tasmayi : 5
@man8shree : 5
@sweetandu : 5
‏@ayush4bharat : 5
@Joojhaaru : 5


@Telugutalli : 4
‏@vijayvaani : 4

@RaghuDiggavi : 3
@ChampakRoy : 3
@vijay_bhayani : 3
@KaushikRg : 3

@Gopalaratinam : 2
@Ronakvijay : 2
@ps1118 : 2
@joshiajaydeep : 2
@pandey_ashishkp : 2
@RameshBeeKe : 2

@rexrao52 : 1
‏@Twadda : 1
‏@tathagat12 : 1
@yogendra_11 : 1
@DrShobha : 1
@sharmabrr : 1
‏@rajathrao : 1
@krishnasdwar : 1
@vikasdixit1984 : 1
@mukulnda : 1
@vipinkrsingh30 : 1
@dhanushgowdacml : 1
@Veeravasanth : 1
@comfykaju : 1
@sujeetpillai : 1
‏@SatyaPandey99 : 1
@Gulaaabi : 2
@shivprasath : 1
@Sharan207 : 1
@ShrikanthHs : 1
@rohan194 : 1
‏@Lohana1983 : 1
@SrDPO : 1
@arunprasad72 : 1
@dr_anuragbajpai : 1
@karbhat : 1
@BhattJignes : 1
@abhicm03 : 1
@vallurisantosh : 1
@Atulkbhaskar : 1
@sanjaynparikh62 : 1
@ssk3071 : 1
@utkaws : 1
@venkataa : 1
@rohit2vats : 1

Very nice participation. See you next week! Suggest in comments, if you have any special them that you would like to see in Dharma Quiz.

Tuesday, November 27, 2012

DharmaQuiz Session 178: 27-Nov-2012

Theme: The 18 days of Kurukshetra War in Mahabharata.
  1. On the 15th day of Kurukshetra war, who killed Dronacharya violating "No warrior may kill an unarmed warrior" Dharma rule? #DharmaQuiz 1246. Ans: Drishtadyumna. More: http://en.wikipedia.org/wiki/Dhristadyumna
  2. When Abhimanyu was killed on the 13th day of Kurukshetra war, in Chakravyuha, whom did Arjuna target as revenge next day? #DharmaQuiz 1247. Ans: Jayadratha. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Abhimanyu
  3. Karna beats Sahadeva & Yudhisthira in Kurukshetra battle on 17th day, but spared their lives. Sparing as a promise to whom? #DharmaQuiz 1248. Ans: As a promise to his mother Kunti on the 15th night.
  4. On which day of the 18 days' Kurukshetra war, did Shri Krishna render Bhagavad Gita to warrior Arjuna? #DharmaQuiz 1249. Ans: The very first day. It's celebrated as Gita Jayanti -> http://hinduism.about.com/od/thegita/a/gita_jayanti.htm
  5. Out of the millions who went to Kurukshetra war, only 12 warriors survived. Name 1 Kaurava survivor. #DharmaQuiz 1250. Ans: Any one of these -> Ashwatthama, Kripacharya, Yuyutsu (only son of Dhritarashtra who survived, but he fought on Pandava side), Vrishakethu (son of Karna) and Kritvarma.
Top Scorers of session 178:
  1. @Tasmayi : 5
  2. @ramas_cal : 5
  3. @iRohitBhat : 5
  4. @arunz : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @ChdryPk : 5
  7. @sweetandu : 5
  8. @shivsankar : 5
  9. @indianomad : 5
  10. @shriram78 : 5
  11. @iSumitRk : 5
  12. @ashutoshkulkar1 : 5
  13. @SandeepHBhat : 5
  14. @lodyaashi : 5
  15. @rahulghildiyal : 5
  16. @servantofkrsna : 5
  17. @anandt_05 : 5
  18. @Manojakrishna : 5
  19. @pangalanrao : 5
  20. @neovasant : 5
  21. @philAmit : 5
  22. @shibinbly : 5
  23. @abhipar7 : 5
  24. @MandoosMallu : 5
  25. @kishan_harathi : 5
  26. @guruswamy_c : 5
  27. @smna17 : 5
  28. @TheArvindDhar : 5
  29. @keerthinarayan8 : 5
  30. @geophyraj : 5
  31. @Ethirajans : 5
  32. @vyasraj : 5
  33. @sharad_51 : 5
  34. @dolby_mehul : 5
Also, Congrats to:
  1. @sharathinindia : 4
  2. @its_poooja : 4
  3. @vamshitweet : 4
  4. @pvsswamy : 4
  5. @Keefarqpaindha : 4
  1. @AJAY_KR_GUPTA : 3
  2. @RohitR_ : 2
  3. @rinku3009 : 3
  4. @amitsinha19 : 3
  5. @flip2win : 3
  6. @gboxam : 3
  7. @R_Bhartiya : 3
  8. @SamitLive : 3
  9. @ankushanup : 3
  1. @at_patel : 2
  2. @vipulIT : 2
  3. @stille_wensen : 2
  4. @PawanDande : 2
  5. @manishwebmaster : 2
  6. @manohar_sram : 2
  7. @sathya_ngt: 2
  8. @pramodgurav : 2
  9. @AmitRVKSharma : 2
  10. @_Murali : 2
  11. @dominodeck : 2
  1. @AmitBajare1 : 1
  2. @pradysp : 1
  3. @anilkoulz : 1
  4. @VikranthKalva : 1
  5. @rZZv : 1
  6. @CACAECILIA : 1
  7. @zombiespirits : 1
  8. @balmaa : 1
  9. @hmani2000 : 1
  10. @ravin1sky : 1
  11. @venatarajan : 1
  12. @Kachnarr : 1
  13. @DAmunRa : 1
  14. @lldhr : 1
  15. @sunilmumbaikar : 1
  16. @vicramb : 1
  17. @Pseudo_Secular : 1
  18. @upendrverma : 1
  19. @ArunTatTvamAsi : 1
  20. @vga_sagar : 1
  21. @hethal09 : 1
  22. @shivoahm : 1
  23. @loveshsingla : 1
  24. @sharmayuvaraj : 1
  25. @madhuvanpushp : 1
  26. @GP545 : 1
  27. @sandeepsmys : 1
  28. @wavehit : 1
  29. @ulatyabomba : 1
  30. @ishekhar_sk : 1
  31. @mabhik : 1
  32. @deepakbharat : 1
  33. @natrajan : 1
  34. @sahucar : 1
  35. @rameshnswamy : 1
  36. @upretivineet : 1
  37. @ChoteBhai1 : 1
  38. @antidespondent : 1
  39. @karthiks_india : 1
  40. @kaliom : 1
  41. @avinashkarn : 1

Amazing response today. 100 people got to the scoreboard and many more tried! Keep up the interest friends in our Dharma and Heritage!

Tuesday, June 5, 2012

DharmaQuiz Session 141: 5-Jun-2012

Theme: Pandavas' sons in Mahabharata
  1. Draupadi had a son named Shrutasena. Which of the Pandava was the father of this boy? #DharmaQuiz 1061. Ans: Sahadeva.
  2. Arjuna had a son named Iravan. He's worshipped in Singapore today as Aravan. Name Iravan's mother. #DharmaQuiz 1062. Ans: Ulupi, the Naga Princess.
  3. Who killed Yudhishtira and Draupadi's son, Prativindhya during the Kurukshetra war time? #DharmaQuiz 1063. Ans: Ashwatthama.
  4. Karenumati, the princess of Chedi, had a son Niramitra from one of the Pandavas. Who was that Pandava? #DharmaQuiz 1064. Ans: Nakula.
  5. {Final, Open till 11PM} Sarvaga was the son of a princess of Varanasi or Kashi. Who was his strong Pandava father? #DharmaQuiz 1065. Ans: Bhima.
Top Scorers:
  1. @Gaandeeva : 5
  2. @geophyraj : 5
  3. @siddarthpaim : 5
  4. @rahulghildiyal : 5
  5. @iSumitRk : 5
  6. @shawjipk : 5
  7. @sweetandu : 5
  8. @mediacrooks : 5
  9. @iSaakshi : 5
Congrats to:

  • @prashanthkpp : 4
  • @lodyaashi : 4
  • @gdeepy : 4
  • @sharathinindia : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @vschanna : 3
  • @drvijayr1 : 2
  • @bhijeetD : 2
  • @_Innovision : 2
  • @tandonb : 2
  • @akhilm176 : 2
  • @vaishwaanara : 2
  • @CommonM06649192 : 1
  • @idhairya : 1
  • @ganeshmahnar : 1
  • @gauravrathi08 : 1
  • @ProudHindu3 : 1
  • @ashu2aug : 1
  • @Satya046 : 1
  • @hindu_rashtra : 1
  • @jemin_p : 1
  • @menondivya : 1
Do keep participating in the Tuesday and/or Friday's evening quiz sessions. Good luck.