Showing posts with label Gow. Show all posts
Showing posts with label Gow. Show all posts

Friday, September 28, 2012

DharmaQuiz Session 166: 28-Sep-2012

For Question 3's reference. {Source: Jpgmag}
Theme: Special place for Cow in Hindu Heritage.
  1. Name a Vishnu avatara that is very closely linked to loving & protecting the cow. #DharmaQuiz 1186. Ans: Krishna the Gopala. Go (cow) Pala  (protector)
  2. During churning of milky ocean, 5 Kamadhenus (wish cows) came out. Name the 5th 1 after Nanda, Subhadra, Surabhi & Sushila. #DharmaQuiz 1187. Ans: Bahula. (Sumana also considered per Hare Krishna preachings)
  3. Name the famous pilgrimage place in coastal Karnataka, which is shaped as the ear of a Cow when viewed from satellite. #DharmaQuiz 1188. Ans: Gokarna (Go = cow, Karna = ear). Amazing how Hindus named it Go-Karna millenia back! See Google map for shape -> http://maps.google.com/maps?q=gokarna&hl=en&ll=14.546367,74.317017&spn=0.195403,0.308647&sll=37.0625,-95.677068&sspn=40.817312,79.013672hnear=Gokarna,+Uttara+Kannada,+Karnataka,+India&t=m&z=12 . Compare with the picture shown.
  4. Ayurveda talks of 4 Cow products for human use & disinfection. Godugdha, Goghruta, Gomutra and Gomaya. Which 1 is Ghee here? #DharmaQuiz 1189. Ans: Goghruta. 
  5. This town, "Land of Cow" in Sanskrit, became infamous for violence 10yrs ago in West India. Name it. #DharmaQuiz 1190.  Ans: Godhra (Go = cow, Dhara = Land) 
For more info on the special place for cows in Hindu nation, please read this article by Subramanian Swamy -> http://janamejayan.wordpress.com/2012/06/29/the-importance-of-the-cow-in-vedic-culture-by-dr-subramanian-swamy/

Top Scorers:
  1. @keewwllguy : 5
  2. @smna17 : 5
  3. @sharad_51 : 5
  4. @arunz : 5
  5. @stormylook : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @surnell : 5
  8. @shawjipk : 5
  9. @rahulghildiyal : 5
  10. @amit8195 : 5
  11. @alkeshtunara : 5
  12. @Sahyadri : 5
  13. @sharathinindia : 5
  14. @dolby_mehul : 5
  15. @abhipar7 : 5
  16. @bhaviknz : 5
  17. @man8shree : 5
  18. @DevNakshi  : 5
  19. @Shree03 : 5
Also, congrats to:
  • @Susri1210 : 4
  • @Manojakrishna : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @Amaresh80 : 4
  • @kbharada : 4
  • @bhijeetD : 4
  • @balmaa : 3
  • @RishiShenoy :  3
  • @rinku3009 : 2
  • @cubicle_warrier : 2
  • @AvinashCKM : 2
  • @PankajBagla : 2
  • @praveenudupa : 2
  • @shra1kulkarni : 2
  • @ManishManke : 2
  • @rk_kulkarni : 2
  • @MsKattarHindu : 1
  • @videonova : 1
  • @bkapilyadav : 1
  • @kishubhat : 1
  • @santoshsm : 1
  • @bickybadhera : 1
  • @Deshabhakta : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @SSJ2010 : 1
  • @umanathtrip : 1
  • @veenaazz : 1
  • @emsreenu : 1
  • @TheArvindDhar : 1
  • @TedhiLakeer : 1
  • @CJ_Shekhar : 1
  • @djankit7 : 1
  • @arvind_joshi : 1
  • @spandan8 : 1
  • @techblueprints : 1
  • @mane_arvind05 : 1
  • @Alex_Pandian : 1
  • @dankchikidang : 1
  • @hemant_smile : 1
  • @aamadmo : 1
  • @sandeeptvenkat : 1
  • @bhattvihang : 1
  • @DAmunRa : 1
It was wonderful to see 62 people get on the scoreboard. Also thanks to many more who attempted, but didn't get to this list.

Keep up your participation. Also, feel free to use the meticulously compiled info in Dharma Quiz blog into your blogs, writeups, emails and anywhere else as necessary!

Friday, July 1, 2011

DharmaQuiz Session 73: 28-June-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 53 updates.

Session 73: June 28,  2011
Theme: The Holy Cow!

  1. Name the most famous personality from Hindu epics, who is associated as a good friend of go mata/ sacred cow. #DharmaQuiz 698. Ans: Krishna
  2. Samarth Ramdas was instrumental in giving 'Go Brahmana Pratipalak' title to a very famous king. Name the king/emperor. #DharmaQuiz 699 Ans: Chhatrapati Shivaji
  3. GoSwamy Tulsidas said, a cow's 4 legs indicate the four Purusharthas. Name the last Purshartha. #DharmaQuiz 700. Ans: Moksha
  4. Ancient Indian poet Kumara Vyasa termed cow as the mother figure of humans & animals. In which language did he write in? #DharmaQuiz 701. Ans: Kannada
  5. Guru Gobind Singh has prayed in his Chandi Deewar, for protection of cow family. Which Goddess did he pray to? #DharmaQuiz 702. Ans: Durga
  6. In Mahabharata the Lord says 'Gaavo Vishvasya Mataram' (Cow is the mother of this universe). To whom did he say that? #DharmaQuiz 703. Ans: To Arjuna
Just for this session, the list of people who got answers right is not being published. Thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.