Friday, March 18, 2011

DharmaQuiz Session 58: 18-Mar-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.

Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 38 updates.

Session 58: Mar 18, 2011
Theme: Holi Special
  1. Holi is a symbolic celebration of the evil demonness Holika being burnt. Who destroyed her with Lord Brahma's help? #DharmaQuiz 595. Ans: Her nephew Prahlada.
  2. It is also believed that Kama Deva, god of love, was charred to death on Holi-Day. Whose opening of eye caused it? #DharmaQuiz 596. Ans: Lord Shiva, by opening his third eye.
  3. Name the birth place of Lord Krishna, around which, Holi is celebrated with Radha & Krishna processions. #DharmaQuiz 597. Ans: Mathura
  4. Holi Purnima is also celebrated as the birthday of a very famous 15/16th century saint from Eastern India. Name him. #DharmaQuiz 598. Ans: Chaitanya Mahaprabhu
  5. Holi was typically celebrated for 3 days. Holi Purnima & Puno were the first 2. Name the common name the 3rd "gulal" day. #DharmaQuiz 599. Ans: Parva, Dhruddhi, Dhuli, Dulendi or Phag. More here:
  6. Amitabh Bachchan made 'Hori Khele Raghuveera Avadh mein' very popular. Which Yuga is the Holi depiction in that song from? #DharmaQuiz 600. Ans: Treta Yuga of Lord Shri Rama.
  7. Name the South American country where Holi is a national holiday, with a name Phagwah. #DharmaQuiz 601 Ans: Guyana and Suriname. More here:
  8. What's the common name given in South India for Holika Dahan (burning of commonness Holika) ? #DharmaQuiz 602. Ans: Kama Dahana (Burning of Kama)
List of people who got answers right and indicating how many they got right:

  • @cpdarshi : 8
  • @AshutoshNSingh : 7
  • @khaishk : 7
  • @Amaresh80 : 7
  • @TheArvindDhar : 6
  • @amitgupta_lnct : 6
  • @clumsycoder : 6
  • @matarishva : 5
  • @itsmesuresh : 4
  • @rudraveenaa : 4
  • @subodh1945 : 2
  • @bhartendu2206 : 1
  • @hbnsl : 1
  • @I_am_Rajarshi : 1
  • @venshu : 1
  • @zainsapan : 1
  • @mayureshgaikwad : 1

Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.

No comments:

Post a Comment