Tuesday, March 15, 2011

DharmaQuiz Session 56: 11-Mar-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.

Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 36 updates.

Session 56: Mar 11, 2011
Theme: Ethics, morals and values in Vedas
  1. One of the 10 faces of Vedic Dharma is Aasteya. What does it mean? #DharmaQuiz 579 Ans: Avoiding any focus on others' wealth, not stealing.
  2. "Indriya Nigraha" is one of the 10 prescribed faces of Vedic Dharma. How many indriyas / senses are referred to?  #DharmaQuiz 580 Ans: 5; Hearing, Smelling, Taste, Touch and Sight. Inward focus of them towards self is the real Indriya Nigraha.
  3. 1 of these 3 from 10 faces of Vedic Dharma actually gets closest to keeping Shanti/peace. a)Dhriti b) Dama c) Dhee. Which 1? #DharmaQuiz 581 Ans: Dama = Being stable minded & never bothering too much about anything.
  4. Which one of the 10 faces of Vedic Dharma focuses on never getting angry or losing temper? #DharmaQuiz 582 Ans: Akrodha
  5. Name the famous disciple of Swami Dayananda Saraswati whose earlier name was Munshi Ram & was a firm #Atheist earlier. #DharmaQuiz 583 Ans: Swami Shraddhananda. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Swami_Shraddhanand
  6. In Sanskrit what does the word 'Ari' mean? #DharmaQuiz 584 Ans: Shatru / Enemy
  7. Some very famous Vedic mantras talk about 'Purusha' . Not exactly meaning 'Man'. So what is the contextual meaning?  #DharmaQuiz 585 Ans: Paramatma, creator, GOD
  8. Out of the 8 Yoga Angas ( limbs) Pranayama is breath control. Which one is for sense control? #DharmaQuiz 586 Ans: Pratyahara. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Pratyahara
 For this session, compiling the correct answer providing names got delayed. Sorry about that.
 Thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.

No comments:

Post a Comment