Tuesday, March 8, 2011

DharmaQuiz Session 54: 4-Mar-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.

Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 34 updates.

Session 54: Mar 4, 2011
Theme: Lanka Centric

  1. Name the daughter of an Apsara (Celestial being) maiden, Hema, who married a very famous #Ramayana King. #DharmaQuiz 563 Ans: Mandodari (meaning Soft Bellied)
  2. Vajrajwala, grand daughter of the famous Demon king Bali married a Ramayana character who was legendary for his sleep. Who? #DharmaQuiz 564 Ans: Kumbha Karna
  3. Name the oldest Sanskrit poetic composition, which could even be older than 6000 yr old Epic of Gilgamesh from Sumeria. #DharmaQuiz 565 Ans: Ramayana
  4. How many days did the great war in Lanka last from Maha Vishnu's 'maryada purushottama' avatar epic? #DharmaQuiz 566 Ans: Thirteen days: Read more here about the scientific dating attempt of Ramayana war: http://www.scribd.com/doc/23133909/The-Scientific-Dating-Ramayana-and-the-Vedas-P-V-Vartak
  5. Sita's chastity was protected because Ravana had a curse from his step brother's son that he can't force any woman.Name him. #DharmaQuiz 567 Ans: NalaKubera, son of Ravana's step brother Kubera.
  6. Name the vulture which told Sugriva's army the exact location of abducted Sita in Lanka. #DharmaQuiz 568 Ans: Sampati, brother of Jatayu. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Sampati
  7. Name the famous woman devotee of Rama who spent a big part of life waiting for him at Matanga hill, near present day Hampi. #DharmaQuiz 569 Ans: Shabari
  8. Who became the king of Lanka after the destruction of war & rebuilding? #DharmaQuiz 570 Ans: Vibhishana

For this episode, skipping the list of folks who got right answers. Apologies. Thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.

No comments:

Post a Comment