Tuesday, March 15, 2011

DharmaQuiz Session 57: 15-Mar-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.

Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 37 updates.

Session 57: Mar 15, 2011
Theme: Misc
  1. Whose was also known in Hindu Puranas as Paaka Shasana? #DharmaQuiz 587 Ans: Indra
  2. Milk, curds, Gomutra & Gomaya belong to 'Pancha Gavya' (from cow) category. Name the 5th one use in purification. #DharmaQuiz 588 Ans: Ghee
  3. Who authored the Natya Shastra, the ancient India's manual for dance? #DharmaQuiz 589 Ans: Bharata Muni
  4. Which 'Kalpa' is currently running as per Hindu calendar/cosmology? #DharmaQuiz 590 Ans: Shweta Varaha Kalpa. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Kalpa_%28aeon%29
  5. Name one other popular name of the sacred river Ganga.  #DharmaQuiz 591 Ans: Bhagirathi or Jahnavi
  6. Which sage authored Neeti Shataka, an ancient Indian philosophical book on conduct, wisdom & behaviour? #DharmaQuiz 592 Ans: Bhartruhari More here: http://www.sandeepweb.com/2006/04/06/neeti-shataka-of-bhartruhari/
  7. Out of the most famous 10 Upanishads, which one features the story of the brave boy Nachiketa?  #DharmaQuiz 593 Ans: KaThopanishad
  8. Near which holy city did Adi Shankara setup a matha (1 of 4) symbolically for Atharva Veda? #DharmaQuiz 594 Ans: Jyotir Matha near Badrinath, Uttarakhand. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Adi_Shankara#Mathas
List of people who got answers right and indicating how many they got right:
  • @pvaidyaraj : 8
  • @pirateadmiral : 6
  • @pavanaja : 5 
  • @Amaresh80 : 5
  • @nationalizer : 5
  • @AviTweets : 5
  • @matarishva : 5
  • @amitgupta_lnct : 4
  • @khamandhokla : 1
  • @Rupalimk : 1
  • @Sumeet_IH : 1
  • @EuphoricPinaki : 1
  • @tickle_me_not : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.

No comments:

Post a Comment