Showing posts with label Mahatma Gandhi. Show all posts
Showing posts with label Mahatma Gandhi. Show all posts

Tuesday, November 19, 2013

DharmaQuiz Session 241: 19-Nov-2013

Theme: Bhajans, Aartis and Suprabhatams

#DharmaQuiz 1591: Who put to music the most common version of "Raghupati Raghav Raja Ram" bhajan that Mahatma Gandhi used to sing?. Ans:  Vishnu Digambar Paluskar.

#DharmaQuiz 1592: The most famous suprabhatam in South India you can find is "Kausalya Supraja Rama Purva...". Who composed it ~600 yrs ago?. Ans: During 1430 CE by Prativaadibhayankara Sri Anantacharya Read it here - http://en.wikipedia.org/wiki/Suprabhatam#Venkateshwara_Suprabhatam

#DharmaQuiz 1593: Every Ramakrishna matha will sing "Khandana Bhava Bandhana" aarti composed by Swami Vivekananda. Usually in which raaga?. Ans: Mishra Kalyana. @GuruCharan99 explains that it was originally composed in Raga Mishra Kalyan in Belur Mutt. But it can also be sung in Dhrupad raaga.

#DharmaQuiz 1594: The Ram Bhajan "Jaise Suraj ki Garmi se" became immensely popular. Which movie featured it for the first time? Ans: Parinay

{Final, Open till 10 PM} #DharmaQuiz 1595: Who composed about 140 years ago, the very famous "Jai Jagadish Hare" aarti bhajan in Punjab? Ans: Pandit Shardha Ram Phillauri.

Answers for session 241:

@GuruCharan99 : 5
@GayathriSrinath : 5  
@bhaviknz : 5
@KaushikRg : 5


@DrSrishtiGupta : 3
@rinku3009 : 2
@sachinjohri : 2
@niranjanpai : 2

@YashwantCharan : 1
@kirankonnects : 1
@pvnananth : 1
@ABoni8 : 1
‏@bechaara : 1
@myself_a_desi : 1
@ssk3071 : 1

Hope you enjoyed it today. It was tough.

Tuesday, October 1, 2013

DharmaQuiz Session 236: 1-Oct-2013

Theme: Writings of famous Hindu Dharmic scholars
  1. Bankim Chandra Chattopadhyay composed Vande Mataram during which period?  a) 1800-50. b) 1850-99. c) 1900-49 CE. #DharmaQuiz 1561. Ans: b) 1850-99. Specifically published during 1882.
  2. Original Samskritam version of Pancha Tantra was composed by Vishnu Sharma during? d) 7th century BCE e) 3rd BCE f) 4th CE. #DharmaQuiz 1562. Ans: e) 3rd century BCE.
  3. Mahatma Gandhi wrote "The Moral Basis of Vegetarianism" book during which period? g) 1875-99 CE. h)1900-24 i) 1925-49. #DharmaQuiz 1563. Ans: i) 1925-49. 1931. You can read online here: http://www.ivu.org/history/gandhi/the_moral_basis_of_vegetarianism.pdf
  4. Bal Gangadhar Tilak wrote his famous "Gita Rahasya" in jail during which period? j) 1875-99. k) 1900-24. l) 1925-49 CE. #DharmaQuiz 1564. Ans: k) 1900-24.
  5. When did Swami Dayananda Saraswati publish Satyarth Prakash? m) 1800-49 CE n) 1850-99 o) 1900-49. #DharmaQuiz 1565. Ans: n) 1850-99 CE.
Top scorers for session 236:
  1. @KaushikRg : 5
  2. @GuruCharan99 : 5
  3. @ratnakarkulkarn : 5
  4. @man8shree : 5
  5. ‏@bhaviknz : 5
  6. @yike19 : 5
Congrats to:

@dominodeck : 2
@SandhyaSI : 1
@sanjayleo : 1
@akshri_250 : 1
@ranganaathan : 1
@vipul_kp : 1

See you on Friday.

Tuesday, November 29, 2011

DharmaQuiz Session 102: 25-Nov-2011

DharmaQuiz Session 102: 25-Nov-2011
Theme: Religious Conversion Quotes
  1. Name the very famous person of 20th century India who claimed: "I Call Myself a Sanatani Hindu" - #DharmaQuiz 864. Ans: Mahatma Gandhi
  2. Name the 19th century's most famous Hindu monk, who termed religious conversion as "religious perversion". #DharmaQuiz 865. Ans: Swami Vivekananda
  3. Name the very scholarly President of India who claimed: "The idea of one single religion for the humankind is illogical". #DharmaQuiz 866. Ans: Sarvepalli Radhakrishnan
  4. Name the 19th century monk, whose famous Samaj encourages conversion back to Hinduism for those who left earlier. #DharmaQuiz 867. Ans: Swami Dayananda Saraswathi, founder of Arya Samaj.
  5. {final,open till 11 PM} Name the Hindu educationalist, who propagated Sangathan & Shuddhi, a Hindu reform movement in 1920s. #DharmaQuiz 868. Ans: Swami Shraddhanand
Here is a collection of quotes from Hinduwisdom site: http://www.hinduwisdom.info/Conversion.htm

For this particular quiz, my apologies as I could not gather all correct answers on time to publish the scores. The new Twitter web interface with "Activity" incorporated, makes it very tough to gather the info.

Also, this particular session is a bit off topic to the general trend of Dharmaquiz which is usually focusing on scriptures & sampradayas (rituals) of Indic Dharma.

See you next time!