Showing posts with label Saint. Show all posts
Showing posts with label Saint. Show all posts

Tuesday, July 24, 2012

DharmaQuiz Session 150: 24-Jul-2012

Theme: Asom or Assam.
  1. Are majority of Asom's Hindus Shaivas or Vaishnavas? #DharmaQuiz 1106. Ans: Vaishnavas.
  2. The most important cultural and social events of Asom are the Bihu festivals. How many Bihus usually celebrated in a year? #DharmaQuiz 1107. Ans: Three.
  3. During the Bishuba Sankranti period, Bagurumba, a folk dance is performed by this famous tribe of Asom. Name the tribe. #DharmaQuiz 1108. Ans: Bodo Tribe.
  4. In Asom, two important cultural and religious institutions exist. The Satras and the Naamghars. What are Naamghars? #DharmaQuiz 1109. Ans: Village house of prayers.
  5. {Final, Open till 11PM} A 15th century Asom Vaishnava saint created Sattriya, one of India's 8 classical dances. Name him. #DharmaQuiz 1110. Ans: Srimanta Sankardeva.
Top Scorers:
  1. @sharad_51 : 5
  2. @iSumitRk : 5
  3. @sweetandu : 5
  4. @a_adarsh : 5
  5. @mareekuree : 5
  6. @sharathinindia : 5
  7. @iSaakshi : 5
  8. @DevNakshi : 5
  9. @rahulghildiyal : 5
Congrats to:

  • @bigvjp : 4
  • @TheArvindDhar : 4
  • @anandt_05 : 4
  • @vschanna : 3
  • @__Alka : 3
  • @Dhanushm : 3
  • @Youhu_Tarazu : 2
  • @subodh1945 : 2
  • @bezubaan : 1
  • @ElangoMaran : 1
  • @goldenarcher : 1
  • @keerthinarayan8 : 1

Thanks to all participants in Dharma Quiz for making us achieve this 150th session milestone. Without your passionate support, this would not have happened.

Keep it going!

Tuesday, April 17, 2012

DharmaQuiz Session 131: 17-Apr-2012

Theme: Dalit or Backward Caste born Bhakti Movement Hindu Saints
  1. Name this shoemaker from Uttar Pradesh, who became a very famous Bhakti movement saint poet 500-550 years back. #DharmaQuiz 1011. Ans: Sant Ravidass or Rohidas
  2. Name this saint poet from Karnataka, who died 403 yrs back, with a legend that Udupi's Krishna statue rotated 180' for him! #DharmaQuiz 1012. Ans: Kanaka Dasa
  3. Name this saint poet from Punjab, who was a barber to King of Rewa. But became very famous spreading Rama Naama. #DharmaQuiz 1013. Ans: Bhagat Sain
  4. Name this Saint Poet from Rajasthan, born 1415 CE, Shishya of Ramanand. His 3 hymns made to Sikh holy book Granth Sahib.  #DharmaQuiz 1014. Ans: Dhanna Bhagat
  5. Name this Saint, born on Godavari's bank, whose work Bhaktamaal included Muslim saint's works too. #DharmaQuiz 1015. Ans: Bhakta Nabha Das.
Top Scorers:
  • @prashanthkpp : 5
  • @pinkelephanta : 5
  • @rahulghildiyal : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @TheArvindDhar : 5
  • @gupta_n : 5
  • @neerajstpl : 5
  • @iSaakshi : 5
Congratulations to:
  • @sheefal : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @hchaturv : 4
  • @mamtan14 : 4
  • @iSumitRk : 3
  • @vinodvyas220 : 3
  • @RishMundhra : 3
  • @vschanna : 2
  • @manohar_sram : 2
  • @philAmit : 1
  • @VijayShenli : 1
  • @Susri1210 : 1
  • @OmaRamChoudhary : 1
  • @lldhr : 1
  • @MV_BN : 1
  • @ulatyabomba : 1
  • @SharmaTweeting : 1
  • @ranganaathan : 1
  • @SameerPoojary : 1
  • @sharad_51 : 1
  • @GrandIndusJurix : 1
  • @ajayacharya : 1
  • @Gaandeeva : 1
  • @vinay_FCB : 1
  • @subhashpakhare : 1
  • @abhipar7 : 1
  • @nation1st : 1
Please keep a reference to this particular blog post. Read the life story of each of these Bhakti saints. It's fascinating on how they brought equality during their periods, fighting discrimination.  Each one of them is a role model for today's Hindu.

Also research and leave comments similar Dalit (SC/ST) or backward caste born Hindu sadhus, mahants, gurus, babas and much more. We need to educate ourselves of the positive side of universal brotherhood instances among Hindus.

Friday, July 22, 2011

DharmaQuiz Session 79: 19-Jul-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 59 updates.

Session 79: July 19,  2011
Theme: Saint Poets of India

  1. In which language did saint Thyagaraja compose his Keertanas praising the Lord? #DharmaQuiz 738. Ans: Telugu
  2. Lalleshwari was a famous saint poet of Kashmir combining Shivism & Sufi. Which century did she live in? a) 15. b) 18. c) 14 #DharmaQuiz 739. Ans: Fourteenth century
  3. Salabega, son of a Muslim military man & a Hindu lady, wrote a num of devotional poems on Lord Jagannath. In which language? #DharmaQuiz 740. Ans: Oriya
  4. Born in a Buddhist family 800 years back, who authored the famous Sanskrit epic Gita Govinda, a Krishna & Radha love story. #DharmaQuiz 741. Ans: Jayadeva
  5. Name the very famous Hindu Emperor from the heart of South India, who composed a Sanskrit work, Jambavati Kalyana. #DharmaQuiz 742. Ans: Krishna Deva Raya.
  6. Akha Bhagat, also known as, Akho, was a Bhakti saint 400 yrs back. In which language did he write? #DharmaQuiz 743. Ans: Gujarati
Just for this session, I didn't get time to compile the score card. Apologies. 

Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.