Showing posts with label Sutra. Show all posts
Showing posts with label Sutra. Show all posts

Tuesday, July 15, 2014

DharmaQuiz Session 287: 15-July-2014

Theme: Yoga Sutras - Yama and Niyama part

#DharmaQuiz 1821: Steya means stealing. Name one of the five Yama's that talk about non-stealing.
#Yoga Ans: Asteya

#DharmaQuiz 1822: Self Study or Swadhyaya is a very important part of #Yoga Sutras. Does it fall under Yama or Niyama? Ans: Niyama.

#DharmaQuiz 1823: Name one of the five Yama's that prescribe Compassion for all living beings.
#Yoga Ans: Ahimsa

#DharmaQuiz 1824: Ishwara Pranidhaana -  ईश्वर-प्रणिधान is one vital part of #Yoga Sutras.
What does it mean?  Ans: To lay all your actions at the feet of Ishwara, or God. Essentially means
submission similar to concepts in Islam and Christianity, but much before them.


{Final,Open till 10.30PM} #DharmaQuiz 1825: Brahmacharya = abstinence.
But #Yoga prescribes it to married ppl also. What does it mean then? Ans: Keeping sexual energy limited to legally sanctioned family circle and not to waste outside.

Scores for session 287:
  • ‏@surnell : 5
  • @mareekuree : 5
  • @man8shree : 5
  • @Mamdhata : 2
  • ‏@vvkashyap : 1
  • @RashtraDevobhav : 1
  • @duvijan : 1
  • ‏@irvathoor : 1
  • @gouripathy : 1
  • @poetrification : 1
  • @SPHEREHEADSAYS : 1
  • @gjayendra1311 : 1

Thanks for participating.

Friday, March 1, 2013

DharmaQuiz Session 198: 26-Feb-2013

Theme: Yoga and Meditation
  1. In Patanjali's Yoga Sutras, there is an agna or limb which describes the five positive behaviors. Name the anga. #DharmaQuiz 1351. Ans: Niyama. {Yama is about ethics}
  2. Out of the 4 types of Yogas, in which one does the Yogi find the union with Love? #DharmaQuiz 1352. Ans: Bhakti Yoga.
  3. How many Angas or Limbs has Patanjali described in his Yoga Sutra, written over 2200 years ago?  - #DharmaQuiz 1353. Ans: Eight - Ashta anga.
  4. Pranayama or the breathing exercise, is a part of "Asana" Yogic anga/limb. Yes or No? #DharmaQuiz 1354. Ans: No.
  5. {Final, Open till 10 PM} Is Samadhi, a Yoga anga (limb) or a Yoga type?  #DharmaQuiz 1355. Ans: Anga.
Read this simple summary of Yoga: http://hinduism.about.com/od/meditationyoga/a/yoga.htm

Top Scorers of session 198:
  1. @S_Mandalia : 5
  2. @rahulghildiyal : 5
  3. @sumanthbharatha : 5
  4. @indianomad : 5
  5. @AdwaitanWay : 5
  6. @iSumitRk : 5
  7. @Tasmayi : 5
Congrats to:
  1. @shawjipk : 4
  2. @man8shree : 4
  3. @anandt_05 : 4
  4. @AntarikshG : 4
  5. @sharathinindia : 4
  1. @Mamdhata : 2
  1. @kaushkrahul : 1
  2. @boribunder : 1
  3. @hindubhairavi : 1
  4. @sri709 : 1
  5. @shivaprasad_124 : 1 
  6. @_cowInspector : 1
  7. @nation1st : 1
  8. @Tarunreddy : 1
We are just 2 sessions away from 200!!

Tuesday, November 6, 2012

DharmaQuiz Session 173: 06-Nov-2012

Theme: Apastamba Sutra's Ethical Code of Conduct
  1. The Apastamba Sutra tells "Anasuya" is a required good trait to develop. What does "Anasuya" mean? #DharmaQuiz 1221. Ans: Asuya = Jealousy Anasuya = Free from Jealousy.
  2. The Apastamba Sutra tells "Adroha" is a required good trait to develop. What does "Adroha" mean? #DharmaQuiz 1222. Ans: Droha = Cheating or Malice. Adroha = Not cheating.
  3. The Apastamba Sutra tells "Alobha" is a required good trait for Humans. What does "Alobha" mean? #DharmaQuiz 1223. Ans: Lobha = Greed, Alobha = Greedless
  4. The Apastamba Sutra tells "Apaishunya" is a must have good trait for the society. What does "Apaishunya" mean? #DharmaQuiz 1224. Ans: Paishunya = Calumny or Slandering or harming reputation of someone unreasonably. Apaishunya = Not Slandering
  5. The Apastamba Sutra tells "Arosha" is a required good trait to develop. What does "Arosha" mean? #DharmaQuiz 1225. Ans: Rosha = Extreme anger. Arosha = Controlling extreme anger.
Top Scorers for session 173:
  1. @Dhanushm : 5
  2. @rahulghildiyal : 5
  3. @shawjipk : 5
  4. @anandt_05 : 5
  5. @shanthigrama : 5
  6. @pvaidyaraj : 5
  7. @iSaakshi : 5
  8. @TheArvindDhar : 5
  9. @being_delhite : 5
  10. @Manjunaath : 5
  11. @lodyaashi : 5
  12. @dolby_mehul : 5
  13. @raopm9 : 5
Congrats to:

@surenc1974 : 4
@cubicle_warrier : 4
@man8shree : 4
@DevNakshi : 4

@forevernivesh : 3
@Geminiseventh : 3


@Kachnarr : 2
@sharathinindia : 2

@lskrish : 1
@rinku3009 : 1
@Amaresh80 : 1
@_cowInspector : 1

See you next time.

Friday, September 21, 2012

DharmaQuiz Session 163: 14-Sep-2012

Theme: Acharya Chanakya's Arthashatra
  1. Chanakya taught 7 tricks to Chandragupta. Sanmana, Daana, Danda, Bheda, Maya, Upeksha & Indrajala. What does Upeksha mean? #DharmaQuiz 1171. Ans: Ignoring strategically.
  2. How many books are there in Acharya Chanakya's mega treatise collection, Arthashastra? #DharmaQuiz 1172. Ans: 15 books.
  3. Chanakya in depth describes the qualities of a Rajarshi, a wise & virtuous king. Name any 1 Rajarshi from Ramayana. #DharmaQuiz 1173. Ans: Vishwamitra or Janaka.
  4. Which of these 3 does Chanakya term as the most harmful vice? a) Hunting. b) Lust for women. c) Addiction to drinks.   #DharmaQuiz 1174. Ans: c) Addition to drinks.
  5. Arthashastra terms the science of law enforcement as? d) Sutra Niti. e) Danda Niti. f) Praja Niti. #DharmaQuiz 1175. Ans: Danda Niti.
Top scorers:
  1. @intodust_in : 5
  2. @sharathinindia : 5
  3. @smna17 : 5
  4. @Shree03 : 5
  5. @cybercalci : 5
  6. @abhipar7 : 5
  7. @iSaakshi : 5
  8. @arunz : 5
  9. @surnell : 5
  10. @shanthigrama : 5
  11. @asraghunath : 5
  12. @TheArvindDhar : 5
Congrats to:
  • @surenc1974 : 4
  • @sweetandu : 4
  • @shylsmn : 4
  • @anandt_05 : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @ChandanYogendra : 4

  • @Mimaniya : 3
  • @R_Bhartiya : 3

  • @SamitLive : 2
  • @CJ_Shekhar : 2
  • @raopm9 : 1
  • @lldhr : 1
  • @SandeepShelke : 1
  • @alkeshtunara : 1
  • @psudo : 1
  • @shivsBHARAT : 1
  • @aaryesdeeblore : 1
  • @servantofkrsna : 1
  • @zizou789 : 1
  • @Taures_RF : 1
  • @ashutoshkulkar1 : 1
  • @kapildsharma : 1
  • @subodh1945 : 1
  • @veenaazz : 1
  • @hethal09 : 1
  • @seeniram : 1
  • @ashokhajeri : 1

Thanks for participation!