Showing posts with label Ashtanga. Show all posts
Showing posts with label Ashtanga. Show all posts

Friday, April 18, 2014

DharmaQuiz Session 269: 18-Apr-2014



Theme: Ancient Indian Medicinal Scientists - Ayurveda

#DharmaQuiz 1731: Ancient scientist Charaka from 1st century BCE, was a student of which school of internal medicine? {Hint: starts with A} Ans: Atreya.

#DharmaQuiz 1732: Sushruta, scientist frm 6 cent BCE,was frm which school of surgery? {Hint: At Narayana Hrudayalaya} Ans: Dhanvantari

Source: rsachi.blogspot.com

#DharmaQuiz 1733: Vagbhata, scientist frm 6 cent CE, was frm which ancient Indian school of gynecology and pediatrics? {Hint: starts with K} Ans: Kashyapa.

#DharmaQuiz 1734: Charaka Samhita & Sushurata Samhita are part of Brihat Trayi or Big Three of Ayurvedic literature. Which's the 3rd book? Ans: Ashtanga Hridaya of Vagbhata.

{Final,Open till 10PM} #DharmaQuiz 1735: Shilajit (black bitumen) a medicinal drug, was found in Mohenjo Daro. Which Veda talks of Shilajit? Ans: Atharva Veda. (But Rig also considered as many Atharva suktas are from Rig).

Answers to session 269:
  1. ‏@surnell : 4
  2. @GuruCharan99 : 4
  1. @deshi_mangoman : 3
  2. @man8shree : 3
  1. @KiranBjp : 2
  1. @sudhirapai : 1
  2. ‏@dr_niranjana : 1

Looks like it was a tough session. Not many on the scoreboard today.

Friday, September 6, 2013

DharmaQuiz Session 231: 30-Aug-2013

Theme: Ancient Indian Scientists
  1. Which ancient Indian Ayurvedic medicine expert wrote Ashtanga Hridayam Samhita or Ashtanga Hridayam Sangraha?  #DharmaQuiz 1531. Ans: Vagbhata.
  2. This ancient Indian health expert, Father of Indian Medicine, revised his student's "Agnivesha Samhita". Name the expert. #DharmaQuiz 1532. Ans: Charaka.
  3. Ancient Indian Ayurvedic book has 184 chapters describing 1120 illnesses, 700 medicinal plants & 131 preparations. Name it. #DharmaQuiz 1533. Ans: Sushurta Samhita.
  4. Nearly 1000 years ago, an expert  metallurgist & alchemist in Gujarat wrote Arogyamanjari about medicinal drugs. Name him. #DharmaQuiz 1534. Ans: Nagarjuna.
  5. A rishi from ancient India wrote Supa Shastra describing a whopping 3032 cooking recipes. Name him. #DharmaQuiz 1535. Ans: Sukesha.
For this particular session, could not collect all the scores. Apologies.

Friday, March 1, 2013

DharmaQuiz Session 198: 26-Feb-2013

Theme: Yoga and Meditation
  1. In Patanjali's Yoga Sutras, there is an agna or limb which describes the five positive behaviors. Name the anga. #DharmaQuiz 1351. Ans: Niyama. {Yama is about ethics}
  2. Out of the 4 types of Yogas, in which one does the Yogi find the union with Love? #DharmaQuiz 1352. Ans: Bhakti Yoga.
  3. How many Angas or Limbs has Patanjali described in his Yoga Sutra, written over 2200 years ago?  - #DharmaQuiz 1353. Ans: Eight - Ashta anga.
  4. Pranayama or the breathing exercise, is a part of "Asana" Yogic anga/limb. Yes or No? #DharmaQuiz 1354. Ans: No.
  5. {Final, Open till 10 PM} Is Samadhi, a Yoga anga (limb) or a Yoga type?  #DharmaQuiz 1355. Ans: Anga.
Read this simple summary of Yoga: http://hinduism.about.com/od/meditationyoga/a/yoga.htm

Top Scorers of session 198:
  1. @S_Mandalia : 5
  2. @rahulghildiyal : 5
  3. @sumanthbharatha : 5
  4. @indianomad : 5
  5. @AdwaitanWay : 5
  6. @iSumitRk : 5
  7. @Tasmayi : 5
Congrats to:
  1. @shawjipk : 4
  2. @man8shree : 4
  3. @anandt_05 : 4
  4. @AntarikshG : 4
  5. @sharathinindia : 4
  1. @Mamdhata : 2
  1. @kaushkrahul : 1
  2. @boribunder : 1
  3. @hindubhairavi : 1
  4. @sri709 : 1
  5. @shivaprasad_124 : 1 
  6. @_cowInspector : 1
  7. @nation1st : 1
  8. @Tarunreddy : 1
We are just 2 sessions away from 200!!