Showing posts with label Samvatsara. Show all posts
Showing posts with label Samvatsara. Show all posts

Tuesday, April 1, 2014

DharmaQuiz Session 266: 1-Apr-2014

Theme: Panchanga and Years per Hindu calendar

#DharmaQuiz 1716: Jaya Samvatsara, that started for many Hindus yesterday on Yugadi, is which year as per Shalivahana Shaka? Ans: 1936.

#DharmaQuiz 1717: The current year is 197,29,49,115th year per a particular Hindu panchanga computation. What is that computation? Ans: The number years since the start of this Brahma Kalpa (the current day of Brahma, called Shweta Varaha Kalpa).

#DharmaQuiz 1718: Per Vikrama Shaka's Hindu Panchanga, which year are we currently in? Ans: 2070-71. 

#DharmaQuiz 1719: Per Hindu panchanga, we are in 186,18,855th year in Vaivaswata Manvantara. Is Vaivaswata different from Swayambhuva Manu? Ans: Yes. Vaivaswata is the 7th Manu.

{Final, Open till 10PM}  #DharmaQuiz 1720: Per Hindu panchanga, how many years have passed since the start of the latest Kali Yuga? Ans: 5114. We are now in 5115th Kali Yuga year.
Answers to session 266:
  1. @ashujoshi27 : 5
  2. @man8shree : 5
  3. @GuruCharan99 : 5

  1. @cgmagia : 3

  1. @Telugutalli : 2


  1.  @vkhurana19 : 1
  2. ‏@shalabhrocks : 1
  3. @Sunil_Rao_MS : 1
  4. @NilimaNilimas : 1
  5. @__aksa : 1
  6. @neelesh_mishra : 1
  7. @Mamdhata : 1
  8. @YashwantCharan : 1
  9. @conphucius : 1
  10. @dikshitmodi : 1

Happy Yugadi again!

Friday, November 22, 2013

DharmaQuiz Session 242: 22-Nov-2013

Theme: Hindu Astrology and Calendar
  1. #DharmaQuiz 1596: Out of the 60 Hindu Samvatsaras, which samvatsara are we currently in?. Ans: Vijaya Nama Samvatsara.
  2. #DharmaQuiz 1597: During which calendar month (Jan to Dec) did Dakshinayana start in 2013? Ans: July.
  3. #DharmaQuiz 1598: Today is Sharad Ritu and Kartika maasa in South India. Which Ritu (ecological season) is it in most of North India today?. Ans: Hemanta Ritu (pre winter season). Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Ritu_%28Indian_season%29
  4. #DharmaQuiz 1599: As per the Hindu astronomical period of time measurement, we are in the 7th Manvantara. Which Manu is this attributed to?. Ans: Vaivaswata Manvantara. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Manvantara
  5. #DharmaQuiz 1600: There are four padas (quarters) for Kali Yuga. In which pada are we today, per Hindu Astrology?. Ans: First Pada.
Topper for session 242:
  • @SarathRamakrish : 5
  • ‏@KaushikRg : 5
  • ‏@shawjipk : 5
  • @GuruCharan99 : 5
 
Congrats to:
  1. @bsr3012 : 4
  2. @sndpmysuru : 4
  1. ‏@sweetandu : 3
  2. @man8shree : 3
  1. @gbhat_ : 2
  2. @madhukarmp : 2   
  3. @DrPannagDesai : 2
  4. @JagannathAjnabi : 2
  1. ‏@nareshdixit82 : 1
  2. @bhrigupathi : 1
  3. @Livenletlive33 : 1
  4. @shakkuiyer : 1
  5. @SriAiyer2RS : 1
  6. @kirankonnects : 1
  7. ‏@drarora_gaurav : 1
  8. @pvnananth : 1
  9. @Telugutalli : 1
See you next week.

Tuesday, April 16, 2013

DharmaQuiz Session 208: 16-Apr-2013

Theme: Samvatsaras or Hindu Years.
  1. There are 60 Samvatsaras or Hindu years. Which planet revolves around sun almost 5 times, during one 60 Samvatsara cycle? #DharmaQuiz 1406. Ans: Jupiter or Brihaspati.
  2. The current Samvatsara for many Hindus is "Vijaya". Is that dedicated to Vishnu or Shiva? #DharmaQuiz 1407. Ans: Vishnu. A part of the middle 20 Samvatsaras, out of 60.
  3. There's a Samvatsara named "A lot of Grains", dedicated to Lord Brahma. Name it.  #DharmaQuiz 1408. Ans: Bahudhanya.
  4. If we are in Vijaya Samvatsara for many Hindus, which Gregorian calendar year would we see Prabhava samvatsara start next? #DharmaQuiz 1409. Ans: 2047.
  5. One Samvatsara is dedicated to Vishnu with the name of a deity meaning "Churner of Hearts". Name it. #DharmaQuiz 1410. Ans: Manmatha
Here's a short but key list that you can refer next time - http://en.wikipedia.org/wiki/Samvatsara

Top Scorers of session 208:
  1. @man8shree : 5
  2. @manya_rao : 5
  3. @GayathriSrinath : 5
  4. @KatLover4Eva : 5
  5. @Santhosht_ : 5
  6. @S_Mandalia : 5
  7. @surnell : 5
  8. @Tasmayi : 5
  9. @sharathinindia : 5
  10. @sweetandu : 5
Congrats to:
  • @ankushraj29 : 4
  • @VaniSattiraju : 4
  • @jitvg : 4
  • @JagannathAjnabi : 3
  • @krishnaraod2000 : 2
  • @cgmagia : 2
  • @pvaidyaraj : 1
  • @betki : 1
  • @kirankonnects : 1
  • @Svishh : 1
  • @drarora_gaurav : 1
  • @suar4sure : 1
  • @gomawap : 1
  • @amit_v07 : 1
  • @naughtysriram : 1
  • @ShubhamBhuyaat : 1
  • @kartheeque : 1
Take care!