Tuesday, January 25, 2011

DharmaQuiz Session 42: 18-Jan-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 22 updates.

Session 42: Jan 18, 2011
Theme: Ancient Hindu society and Science. Contd
  1. One of the 8 branches of ancient Indian medicine system, Ayurveda is Shalya Chikitsa. What did that branch deal with? #DharmaQuiz 477. Ans: Surgery
  2. Name the father of Indian medicine, who lived 2300 years ago. Was instrumental in developing medicine &lifestyle Ayurveda. #DharmaQuiz 478. Ans: Charaka
  3. Embryology & Pregnancy management is found in 2 pre-Christ-era Samhitas, under the subject of Garbhini Vyakarana.Name any 1. #DharmaQuiz 479 Ans: Charaka or Sushruta Samhita. More: http://www.niam.com/corp-web/Motherhood.html
  4. 700 yrs ago, a detailed book on Indian music by Sharangadeva, had a description of 24 arteries of human body. Name the book. #DharmaQuiz 480 Ans: Sangita Ratnakara - 2.105. (Dhamanyo raktavaahinyaschaturvimshati reetah)
  5. Blood flow from heart to organs & then back to heart via veins was described in a Samhita supposedly from Rig Veda. Name it. #DharmaQuiz 481 Ans: Bhela Samhita. More here: http://is1.mum.edu/vedicreserve/bhel_samhita.htm
  6. Sushurta Samhita from nearly 2500 years back deals with a term called Ojas in Sanskrit language. What does that mean? #DharmaQuiz 482 Ans: Vigour or Vitality or Life energy
  7. Legendary ancient Indian surgeon Sushruta mastered 2 types of surgeries. Plastic surgery was one. Name the 2nd key surgery. #DharmaQuiz 483. Ans: Eye surgery
  8. {Final} Name the work of Nalanda university during ancient India, that describes the 16 medicinal properties of Gold. #DharmaQuiz 484 Ans: Rasaratmna Samuchhaya (5.3 through 5.20). "Aayurlakshmee prabhatheesmrutikaram Akhila vyaadhi vidhwamsi punyam..."
Just for this session, I missed listing the people with right answers on time. Apologies! But thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.


Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.

1 comment:

  1. commendable effort, i follow the dharma quiz on twitter.

    ReplyDelete