Tuesday, December 28, 2010

DharmaQuiz Session 37: 28-Dec-2010

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.

Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 17 updates.

Session 37: Dec 28, 2010
Theme: Hindu Heritage in today's Pakistan geographical region
  1. Name the ancient university town, near Islamabad, #Pakistan, which derives its name from Ramayana's Bharata's descendant. #DharmaQuiz 439 Ans: Taksha Shila or Taxila on Taksha, Bharata's descendent. 
  2. A big portion of Rig Veda, the most ancient religious text, is said to be composed in which province of #Pakistan? #DharmaQuiz 440 Ans: Punjab. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Hinduism_in_Punjab#Vedic_Punjab
  3. Lahore is credited to have been founded by Lava, Rama's son. Which Pakistan city was founded by Kusha, Lava's twin brother? #DharmaQuiz 441 Ans: Kasur
  4. Name the Pakistan Punjab city, termed "city of gold" earlier, for housing an extremely large sun temple, with 6000 ppl inside it! #DharmaQuiz 442 Ans: Multan
  5. Name the Pak Punjab city, starting with 'S', said to have been founded by Mahabharata's Nakula & Sahadeva's maternal uncle. #DharmaQuiz 443 Ans: Sialkot, founded by Shalya, brother of Madri in Mahabharata
  6. Katasraj temple in Paki Punjab was the site of enchanted pool episode in Mahabharata. Who tests Yudhishtira in the scene? #DharmaQuiz 444 Ans: Yama, Yudhishtira's father in the form of an Yaksha. Temple details: http://en.wikipedia.org/wiki/Katasraj_temple . Also, check out the awesome 18 wise Qs & Ans between father & son here: http://www.hindu-blog.com/2008/11/yudhishtira-and-yaksha-questions-and.html
  7. Name the imp kingdom from Mahabharata & the only province in today's Pak, where Hindus form more than 5% of total population #DharmaQuiz 445 Ans: Sindh, 6.6% as per last Pakistan census
  8. The southern door of Sarvajna or Sharada Peetha in PoK was opened only after this great monk won debates. Name him. #DharmaQuiz 446 Ans: Adi Shankara. The southern door was opened when he, representing South India, won the debates.
List of people who got answers right and indicating how many they got right:
  • @rainaamit : 8
  • @gautshen : 7
  • @TheArvindDhar : 6
  • @GirishLN : 6
  • @rohitbhatta : 5
  • @centerofright : 4
  • @NayakPradeep : 2
  • @avinashbhat01 : 2
  • @itsmesuresh : 1
  • @rsenthilkumar : 1
  • @nharipra : 1
  • @shivsankar : 1
  • @Gaandeeva : 1
  • @Karmasura : 1
  • @subodh1945 : 1
  • @Truthtriumphs : 1


Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.

No comments:

Post a Comment