Tuesday, November 16, 2010

DharmaQuiz Session 27: 16-Nov-2010

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for subsequent updates.

Session 27: Nov 16 2010
Theme: Hanuman
  1. Hanuman is the most famous Pavan Putra (son of Lord of Winds/Vayu). Name the other from Hindu Epics. #DharmaQuiz 360 Ans: Bhima
  2. The greatest hero of Hindu epics, Hanuman's father's name literally refers to a colour in Sanskrit. Which one? #DharmaQuiz 361 Ans: Kesari/ Saffron
  3. Name the literary work of Maha Kavi (Great Poet) Kalidasa, that has plenty of details of Hanuman - #DharmaQuiz 362 Ans: Raghuvamsha
  4. Which book/Kanda of Ramanayana describes the place where Hanuman lived, in detail? #DharmaQuiz 363 Ans: Kishkinda (Earliest picked)
  5. During war, Hanuman brought the entire Sanjivani hill from Himalayas. Who administered the life-saving herb to Lakshmana? #DharmaQuiz 364 Ans: Physician Sushena
  6. Name the 20KM long island near Rameshwaram, from where Hanuman's army started building the floating stone bridge to Lanka #DharmaQuiz 365 Ans: Dhanush Kodi
  7. Which country has the tallest Hanuman statue outside India? It's 85 feet tall to be precise. #DharmaQuiz 366 Ans: Trinidad and Tobago
  8. Which language (now absorbed into Hindi) did Tulsidas compose Hanuman Chalisa in? #DharmaQuiz 367 Ans: Awadhi
  9. One of the most breath-taking Hanuman devotional song is Anjaneya Dandakam. Which language is that in? #DharmaQuiz 368 Ans: Telugu  Listen to it in this brilliant goose-bump inspiring Video: http://www.youtube.com/watch?v=_oQjnVyRkoo
    Lyrics: http://divinebrahmanda.blogspot.com/2010/06/sri-hanuman-dandakam-lyrics.html
  10.  Hanuman is considered a Chiranjeevi (Immortal, not eternal). Name the other Chiranjeevi from Ramayana. #DharmaQuiz 369 Ans: Vibhishana, brother of Ravana (Technically Parashurama can also be considered)
 List of people who got answers right and indicating how many they got right:
  • @Saffronizer :  8
  • @vishchan  6
  • @emanin  6
  • @kishor_narayan   5
  • @Biorahul  5
  • @nharipra  4 
  • @pangalanrao   4
  • @ranganaathan  2
  • @S_Chaitanya 2
  • @sanjeevirao   2
  • @GRKini   2
  • @KVSarmaJ 2
  • @AmareshRath  2
  • @ashokmkini   1
  • @Sumeet_IH   1
  • @kirankarlmarx  1
  • @Lovejaanu  1
  • @NR_Tatvamasi  1
  • @mrshilpa1987  1
  • @zincoshine  1
  • @deepnest  1
  • @Scrap370  1
  • @avinashbhat01  1
  • @jatinkhanna26  1
  • @mayureshgaikwad  1
  • @sbhagat10 : 1
  • @thinkerspad  : 1
 Congratulations!

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.

1 comment:

  1. U r certified "Siddharta Basu Ver. 2"! (From Saffronizer)

    ReplyDelete