Tuesday, October 19, 2010

DharmaQuiz Session 20: 15-Oct-2010

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.

Session 20: Oct 15 2010

  1. Nava Ratri means 9 holy nights of Goddess #Durga. Which form is she worshiped during 6th night? #DharmaQuiz 299 Ans: Katyayani 
  2. Which form of Devi is proclaimed to be the NaDa-Devi (state goddess) of #Karnataka ? #DharmaQuiz 300 Ans: Bhuvaneshwari 
  3. Adi Shankara cited 18 Shakti Peethas (Pilgrimage Centers) for Goddess. In which country is the Shankari Devi peetha? #DharmaQuiz 301  Ans: Sri Lanka
  4. Goddess Durga is worshipped with Durga Suktam verses. Which Upanishad are they from? #DharmaQuiz 302  Ans: Maha Narayana Upanishad
  5. #Bangladesh's "national temple" for goddess Durga literally hosts "Goddess of Dhaka" - Name the primary deity - #DharmaQuiz 303 Ans: Dhakeshwari
  6. Which South Indian city hosts the world famous Dasara 9 day festival with a grand Vijaya Dashami elephant procession? #DharmaQuiz 304 Ans: Mysore or Mysuru
  7. With what name is Dussehra or Nava Ratra celebrated in the country of #Nepal ?  #DharmaQuiz 305
    Ans: Dashain 
  8. In Sanskrit what is the exact meaning of the word Durgaa ? #DharmaQuiz 306
    Ans: The Invincible
  9. Which city has the most visited #Durga temple in the state of #Andhra Pradesh?  #DharmaQuiz 307
    Ans: Vijayawada, Kanaka Durga Temple
  10. Who authored Durga Chalisa in Hindi? #DharmaQuiz 308
    Ans: Tulsidas (Not 100% sure though. Corrections welcome)

 One or more correct answers by the following Twitter users:
  • @vishchan 
  • @av_kv 
  • @AMDhananjay 
  • @PointBlank2108 
  • @Biorahul 
  • @pawandurani 
  • @rahulbhardwaj11 
  • @emanin 
  • @lodyaashi 
  • @sharmarohitraj 
  • @pangalanrao 
  • @RZzev 
  • @ashok567 
  • @kishor_narayan

Watch out for  the next update on the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section! Of course, don't forget to leave your comments, suggestions.This is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.

No comments:

Post a Comment