Friday, October 22, 2010

DharmaQuiz Session 22: 22-Oct-2010

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.

Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for subsequent update.

Session 22: Oct 22 2010
  1. Ramayana's writer, Vaalmiki derives his name from the Sanskrit word "Valmik". What does that mean? #DharmaQuiz 319 Ans: Ant Hill
  2. #Valmiki is celebrated as Adi Kavi or First Poet of #Sanskrit. What was the first thing he started? #DharmaQuiz 320 Ans: Shloka or Verse of Sanskrit Poetry
  3. Who were the first two disciples of Sage Valmiki to whom he taught Ramayana? Ans: Lava & Kusha 
  4. Valmiki's #Ramayana is 24000 shlokas/verses in poetry form. They are in 7 chapters/Kandas. How many Sargas/Cantos are there? #DharmaQuiz 322 Ans: 500
  5. Prior to becoming a sage, #Valmiki was a robber. Who was his last (unsuccessful) robbing victim? #DharmaQuiz 323 Ans: Bharhmarshi Narada
  6. What was Valmiki's birth name and who was his father? #DharmaQuiz 324 Ans: Ratnakara, Prachetasa 
  7. What was the first word of the very first Sanskrit shloka that came out of Valmiki's mouth? #DharmaQuiz 325 Ans: Manishad (more here: )
  8. Sita gave birth to her twins in Valmiki Ashram/hermitage. Near which city of #India today you can find that spot? #DharmaQuiz 326 Ans: Amritsar, Punjab. More here: 
  9. Name any two states from #India that are celebrating Valmiki Jayanti state holiday today #DharmaQuiz 327 Ans: Punjab and Karnataka
 One or more correct Answers provided by the following Twitter users:
  • @clumsycoder
  • @zreeks
  • @ashok567
  • @vishchan
  • @NR_Tatvamasi
  • @Du_Hast_Aki
  • @keyasmamma
  • @Biorahul
  • @ashokmkini
  • @pavanaja
  • @emanin
  • @lodyaashi
  • @mvaru
  • @sharmarohitraj
  • @rahulbhardwaj11
  • @JaggedArrowHead

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge. 

No comments:

Post a Comment