Showing posts with label Holi. Show all posts
Showing posts with label Holi. Show all posts

Tuesday, March 25, 2014

DharmaQuiz Session 264: 25-Mar-2014

Theme: Hindu festivals between January and May.
  1. #DharmaQuiz 1706: Between Chandramana Ugadi (or Gudi Padwa), and Rama's birthday, usually how many days are there?. Ans: Seven.
  2. #DharmaQuiz 1707: How many calendar days there usually between Holi and Sheetla Ashtami? Ans: Seven.
  3. #DharmaQuiz 1708: In 2014, how many days were there between Maha Shivaratri and Holi? Ans: 16 days.
  4. #DharmaQuiz 1709: Ganesha Chaturthi & Holi occur on different Gregorian calendar days each year. But Sankranti occurs on the same date. Why? Ans: Most Hindu festivals are based on masa, paksha and tithi which change based on lunar or solar calendar. But Makara Sankranti is based on sun's movement. When Sun enters into the zodiac sign of Makara on its celestial path, Sankranti is celebrated, which almost always happens on January 14th.
  5. {Final, Open till 10PM} #DharmaQuiz 1710: In 2014, Akshaya Tritiya festival falls during which Gregorian calendar month? Ans: May.
Answers to session 264:
  1. @man8shree : 5
  2. @GuruCharan99 : 5
  3. ‏@CJ_Shekhar : 5
  4. @sweetandu : 5
  1. @arunz : 4
  2. @GirishSiddapura : 4
  1. @keyur1277 : 2
  2. ‏@ganlaksh : 2
  3. @bkapilyadav : 2
  1. ‏@AgentSaffron : 1
  2. @guruswamy_c : 1
  3. @sudhirapai : 1
  4. @omprakashcaims : 1
  5. @SandalBurn : 1
  6. @Modi_TheSavior : 1
  7. @ratanagarwal : 1
  8. @rajeshrajput1 : 1
  9. @UrMujeeb : 1
  10. @rinku3009 : 1
  11. @Tan_Tripathi : 1
  12. @VijayShenli : 1
  13. @neutralvoter : 1
  14. ‏@Susri1210 : 1
  15. @rao_deepak : 1
  16. ‏@sumanthbharatha : 1
  17. @rao_deepak : 1
  18. @NNSiddharth : 1

Thanks for giving your inputs which made me learn more on these topics.

Friday, December 20, 2013

DharmaQuiz Session 249: 20-Dec-2013

DQ 1634: Source Wiki
Theme: Indian folk dances in Hindu tradition

#DharmaQuiz 1631: Name the folk dance from Karnataka, famous for costumes, singing & jumping dances, while narrating Itihasa/Purana stories. Ans: Yakshagana.

#DharmaQuiz 1632: Name this folk dance from Odisha, that's depicted on Konark temple, which is a kind of war dance performed during Dashera. Ans: Ghumura Dance or Ghumra Dance.

#DharmaQuiz 1633: Name this folk dance from Rajasthan, that's performed during Navaratri, at Mount Abu's Ambaji temple. Ans: Bhavai.

#DharmaQuiz 1634: This dance is named after a village in Andhra Pradesh. Similar to Bharata Natyam. Name it. Ans: Kuchipudi

#DharmaQuiz 1635: Name a dance from UP performed by women with wooden pyramids on their heads, on 3rd day of Holi. Ans: Charkula.

Answers for Session 249:
  1. @mangopurush : 5
  2. ‏@ajaypawardr : 5
  3. @GirishSiddapura : 5
  4. @sharathinindia : 5
  5. @GuruCharan99 : 5
  6. @man8shree : 5
  1. @Telugutalli : 4
  2. @MangoAdmi : 4
  1. @sweetandu : 3
  2. @Mamdhata : 3
  3. @Rajan_ptt : 3
  1. @10votes : 2
  2. ‏@venkataa : 2
  3. @mrsnrao : 2
  1. @KSVSUBRAMANIAN : 1
  2. @KaheKiye : 1
  3. @wjope : 1
  4. @MorbidMortal : 1
  5. @divyanairtweets : 1
  6. @imRaghu4mKoppal : 1
  7. @oarhtanirs : 1
  8. ‏@gprasadadv : 1
  9. @pvnananth : 1
  10. @Simuntweets : 1
  11. @YashwantCharan : 1
  12. @For_betterIndia : 1
  13. @rohitsamvada : 1
  14. @bharathipura : 1
  15. @krishnamaroli : 1
  16. @snsachinnandu : 1
  17. @ravirairana : 1
  18. @SarnTej : 1
  19. @rajeshkupadhyay : 1
  20. ‏@ASHISHTWITTED : 1
  21. @DrShobha : 1
  22. @trram : 1
  23. ‏@octotus : 1
  24. @CurrAffairs : 1
  25. ‏@stormylook : 1
  26. ‏@pradeepsingh83 : 1
  27. ‏@ravirairana : 1
Congrats to all those who got into the scoring card, after answering the Natya Shastra's variations in India today.

Friday, March 29, 2013

DharmaQuiz Session 205: 26-Mar-2013

Theme: Holi

1) This is a shot of a magnificent Holi celebration at a famous temple town of India. Which town? #DharmaQuiz 1386. Ans: Mathura.

2) What this type of Holi celebration called, where men are symbolically beaten by women. #DharmaQuiz 1387. Ans: Laath maar Holi.

3) This is the biggest Holi celebration in the United States. Which state this Krishna temple is in? #DharmaQuiz 1388. Ans: Utah.

4) This big Holi celebration is from Europe, in a city that was infamous for its wall. Which city? #DharmaQuiz 1389. Ans: Berlin.

5) This Holi celebration is from the southernmost tip of Africa. Which city? #DharmaQuiz 1390. Ans: Capetown.

Clue Pictures:


For DQ 1386


For DQ 1387


For DQ 1388


For DQ 1389


For DQ 1390


All credits to original photographers for these pictures. Found through internet search.

Just for this session, winners' names are not announced. Will do it for the next session.

Friday, March 16, 2012

DharmaQuiz Session 125: 16-Mar-2012

Theme: Hindu and Sikh Festivals of March/April Period
  1. Yamuna Jayanti is famous festival in North India. Which city/town is this mainly celebrated in?  #DharmaQuiz 980. Ans: Mathura.
  2. On the day of Holi, a big Elephant Festival happens in a historic North Indian city. Name the city. #DharmaQuiz 981. Ans: Jaipur.
  3. In the month of Chaitra (Mar-Apr), lakhs of people participate in Kaila Devi (Guardian of Yadavas) Fair. Name the state. #DharmaQuiz 982. Ans: Rajasthan
  4. Attuvela Mahotsavam is a unique water carnival in March/April, near a Bhagawathy temple in South India. Name the state. #DharmaQuiz 983. Ans: Kerala
  5. Holla Mohalla is a procession festival celebrated the day after Holi with martial arts display. Name the state.  #DharmaQuiz 984. Ans: Punjab.
  6. Out of many types of Navaratris (9 days for Goddess), name the one which culminates with Rama Navami. #DharmaQuiz 985. Ans: Vasanta Navaratri or Chaitra Navaratri.
Top Scorers:
  • @RaviGhiyar : 6
  • @iSaakshi : 6
  • @nvignesh93 : 6
  • @mamtan14 : 6
  • @gupta_n : 6
  • @kishor_narayan : 6
  • @neerajstpl : 6
  • @PriyaTweets_ : 6
  • @ChdryPk : 6
Congrats to:
  • @iSumitRk : 5
  • @TheArvindDhar : 5\
  • @humbleguy12 : 5
  • @jagdish : 4
  • @jemin_p : 3
  • @subodh1945 : 2
  • @man0jsharma : 2
  • @Rasraj : 2
  • @aravozhukkam : 2
  • @JainPankaj88 : 2
  • @Harsh1011 : 1
  • @VijayShenli : 1
  • @Milindkher : 1
  • @bhartendu2206 : 1
  • @FatAngryBird : 1
  • @pulki_bushu : 1
  • @FryedUnicorn : 1
  • @rishology : 1
  • @rangats : 1
See you next time, either Tuesday evening or Friday evening or both :)