Tuesday, April 26, 2011

DharmaQuiz Session 61: 15-Apr-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 41 updates.

Session 61: Apr 15, 2011
Theme: Sikhism and its strong links to India outside Punjab, as well as Hinduism

  1. A #Sikh male by virtue of religion is mandated to keep 5 Ks. Name the K denoting a comb. #DharmaQuiz 618 Ans: Kangha
  2. A barber by work, from Karnataka, son of Ankamma, was among the first 5 #Sikh who were admitted to the Khalsa. Name him. #DharmaQuiz 619. Ans: Bhai Sahib Chand Bidar. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Bhai_Sahib_Singh
  3. A water carrier by profession, from Odisha, was among the first 5 Sikhs called Panj Pyares in the Khalsa. Name him. #DharmaQuiz 620. Ans: Bhai Himmat Ram Jagannathpuri. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Bhai_Himmat_Singh
  4. As per the #Sikh calendar, which started at the birth of Guru Nanak, which year are we in right now? #DharmaQuiz 621 Ans: Nanakshahi 543
  5. Name the Sikh Guru, who was born in Bihar and died in Maharashtra, but breathed fire into Punjab's spirits. #DharmaQuiz 622 Ans: Guru Gobind Singh
  6. A very famous symbol of Hindus, found in Vedas numerous times, is used by Sikhs to define "One God". What is it? #DharmaQuiz 623 Ans: Ikk Onkar of Sikh Mul mantra, derived from the Om symbol. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Ik_Onkar
  7. Name the #Sikh holy book which has nearly 2500 references to Lord Rama's name: Ram, Raja Ram & Raghunath kind... #DharmaQuiz 624. Ans: Guru Granth Sahib. More here: http://kalyan97.wordpress.com/2007/09/17/747/
  8. {Final one, open till 9 PM} Among the first 10 Gurus of #Sikh religion, one was a son-in-law of the previous Guru. Name him. #DharmaQuiz 625. Ans: Guru Ram Das. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Guru_Ram_Das
List of people who got answers right and indicating how many they got right:
  • @Saffronizer : 7
  • @kishor_narayan : 6
  • @amitgupta_lnct : 4
  • @I_am_Rajarshi : 4
  • @Amaresh80 : 4
  • @IndianWeera : 3
  • @vikkydubey : 3
  • @shutter_butter: 2
  • @DrSatyaSaraswat : 2
  • @sharmarohitraj : 2
  • @Karmasura : 2
  • @abhi_dave : 1
  • @Mr_NiceGuy101 : 1
  • @spswain : 1
  • @bansalr : 1
  • @kaustubh067 : 1
  • @abvpIndia : 1
  • @pawandurani : 1  
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @67tweeting : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.

Tuesday, April 12, 2011

DharmaQuiz Session 60: 12-Apr-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 40 updates.

Session 60: Apr 12, 2011
Theme: Rama Navami - Birthday of Jai Shri Ram
  1. Lord Shri Rama is also known as "Dashagreeva Shirohara". Who was Dashagreeva in Ramayana?  #DharmaQuiz 609 Ans: Ravana, the 10 headed (or necked) person
  2. Lord Rama is praised as 'Jitendra' in Valmiki Ramayana. What does Jitendra mean?  #DharmaQuiz 610. Ans: Jitendra = Conquerer of senses
  3. One of the famous adjectives used for #JaiShriRam is 'Rajeeva Lochana'. What does that phrase mean? #DharmaQuiz 611. Ans: Eyes like Lotus or Lotus-Eyed
  4. Sita's father is usually known as Janaka, from Nepal. Actually Janaka is a race name. What was his first name?  #DharmaQuiz 612. Ans: Seeradhwaja Janaka
  5. Name the very famous son of blind parents in Ramayana, known as an idol of service to parents. #DharmaQuiz 613. Ans: Shravana Kumara
  6. ShrutaKeerti, wife of Shatrughna, was a cousin of Sita. Name her dad's first name (His name was also a Janaka). #DharmaQuiz 614. Ans: Kushadbhojana
  7. Who was the Kula Guru (Head priest) of Ayodhya, during #JaiShriRam's time? #DharmaQuiz 615. Ans: Vasishta
  8. Name Goddess Sita's mother, by virtue of being the wife of King Janaka.  #DharmaQuiz 616. Ans: Sunayana
  9. Which major river Rama, Lakshmana & Sita crossed just before reaching Panchavati? #DharmaQuiz 617. Ans: Godavari
Further References:
108 Names of Lord Rama: The Many Names of Hinduism's Most Ideal Avatar.
http://hinduism.about.com/od/godsgoddesses/a/108-Names-Of-Lord-Rama.htm

The Ramayana: Characters & Places in the Great Hindu Epic
http://hinduism.about.com/library/weekly/extra/bl-ramayana-characters.htm

List of people who got answers right and indicating how many they got right:
  • @Amaresh80 : 9
  • @Biorahul : 9
  • @Saffronizer : 9
  • @saikumar_k : 9
  • @AshutoshNSingh : 8
  • @rahulbagati : 8
  • @amitgupta_lnct : 7
  • @IndianWeera : 6
  • @prashanthkpp : 6
  • @Truthtriumphs : 6
  • @cpdarshi : 5
  • @clumsycoder : 4
  • @zainsapan : 3
  • @mjrajput : 2
  • @vishchan : 2
  • @Swabhimaan : 2
  • @ajith_shetty : 2
  • @dramoly : 1
  • @av_kv : 1
  • @AvinashBJP : 1
  • @ChanakyPandit : 1
  • @_anshulp : 1
  • @VijayrajBhatt : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.

DharmaQuiz Session 59: 05-Apr-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 39 updates.

Session 59: Apr 5, 2011
Theme: Ugadi Special
  1. Name the Samvatsara of Hindu calendar year that just started on #Ugadi day yesterday - #DharmaQuiz 603 Ans: Khara
  2. When marriages are set by astrologers (Jyotishis), they look for how many "kootas" looking at bride & groom horoscopes? #DharmaQuiz 604 Ans: Dwadasha Kootas (12).
  3. As per Hindu panchanga (almanac), how many Yogas are there? #DharmaQuiz 605 Ans: 27 Yogas
  4. Which part of India is referred as Parashurama Kshetra (Parashurama's country)? There's a famous train with same name. #DharmaQuiz 606 Ans: Konkan Region. Maharashtra, Goa, Karnataka and Kerala coasts.
  5. The vedic fire ritual, Ad(t)hiratram, which might be running continuously since 10th century BC, happens in which state? #DharmaQuiz 607 Ans: Thrissur district in Kerala state. More here: http://www.deccanchronicle.com/channels/cities/kochi/athirathram-begins-state-936
    TV visuals (Kannada): http://youtu.be/G6hW1KTqQto
    Official Home page: http://athirathram2011.com/classification-of-agnichayana.html
    Pictures & Videos: http://athirathram2011.com/photo-video.html
  6. 4 Apr 2011 started year 2068 per Vikram samvat. Per Shalivahana Shakha which lunar year started? #DharmaQuiz 608 Ans: Year 1933
Just for this session, I would be skipping the publishing of correct answer givers.
But thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.

Friday, March 18, 2011

DharmaQuiz Session 58: 18-Mar-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 38 updates.

Session 58: Mar 18, 2011
Theme: Holi Special
  1. Holi is a symbolic celebration of the evil demonness Holika being burnt. Who destroyed her with Lord Brahma's help? #DharmaQuiz 595. Ans: Her nephew Prahlada.
  2. It is also believed that Kama Deva, god of love, was charred to death on Holi-Day. Whose opening of eye caused it? #DharmaQuiz 596. Ans: Lord Shiva, by opening his third eye.
  3. Name the birth place of Lord Krishna, around which, Holi is celebrated with Radha & Krishna processions. #DharmaQuiz 597. Ans: Mathura
  4. Holi Purnima is also celebrated as the birthday of a very famous 15/16th century saint from Eastern India. Name him. #DharmaQuiz 598. Ans: Chaitanya Mahaprabhu
  5. Holi was typically celebrated for 3 days. Holi Purnima & Puno were the first 2. Name the common name the 3rd "gulal" day. #DharmaQuiz 599. Ans: Parva, Dhruddhi, Dhuli, Dulendi or Phag. More here: http://hinduism.about.com/od/holifestivalofcolors/a/holybasics.htm
  6. Amitabh Bachchan made 'Hori Khele Raghuveera Avadh mein' very popular. Which Yuga is the Holi depiction in that song from? #DharmaQuiz 600. Ans: Treta Yuga of Lord Shri Rama.
  7. Name the South American country where Holi is a national holiday, with a name Phagwah. #DharmaQuiz 601 Ans: Guyana and Suriname. More here: http://www.worldtravelguide.net/guyana/public-holidays
  8. What's the common name given in South India for Holika Dahan (burning of commonness Holika) ? #DharmaQuiz 602. Ans: Kama Dahana (Burning of Kama)
List of people who got answers right and indicating how many they got right:

  • @cpdarshi : 8
  • @AshutoshNSingh : 7
  • @khaishk : 7
  • @Amaresh80 : 7
  • @TheArvindDhar : 6
  • @amitgupta_lnct : 6
  • @clumsycoder : 6
  • @matarishva : 5
  • @itsmesuresh : 4
  • @rudraveenaa : 4
  • @subodh1945 : 2
  • @bhartendu2206 : 1
  • @hbnsl : 1
  • @I_am_Rajarshi : 1
  • @venshu : 1
  • @zainsapan : 1
  • @mayureshgaikwad : 1

Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.

Tuesday, March 15, 2011

DharmaQuiz Session 57: 15-Mar-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 37 updates.

Session 57: Mar 15, 2011
Theme: Misc
  1. Whose was also known in Hindu Puranas as Paaka Shasana? #DharmaQuiz 587 Ans: Indra
  2. Milk, curds, Gomutra & Gomaya belong to 'Pancha Gavya' (from cow) category. Name the 5th one use in purification. #DharmaQuiz 588 Ans: Ghee
  3. Who authored the Natya Shastra, the ancient India's manual for dance? #DharmaQuiz 589 Ans: Bharata Muni
  4. Which 'Kalpa' is currently running as per Hindu calendar/cosmology? #DharmaQuiz 590 Ans: Shweta Varaha Kalpa. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Kalpa_%28aeon%29
  5. Name one other popular name of the sacred river Ganga.  #DharmaQuiz 591 Ans: Bhagirathi or Jahnavi
  6. Which sage authored Neeti Shataka, an ancient Indian philosophical book on conduct, wisdom & behaviour? #DharmaQuiz 592 Ans: Bhartruhari More here: http://www.sandeepweb.com/2006/04/06/neeti-shataka-of-bhartruhari/
  7. Out of the most famous 10 Upanishads, which one features the story of the brave boy Nachiketa?  #DharmaQuiz 593 Ans: KaThopanishad
  8. Near which holy city did Adi Shankara setup a matha (1 of 4) symbolically for Atharva Veda? #DharmaQuiz 594 Ans: Jyotir Matha near Badrinath, Uttarakhand. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Adi_Shankara#Mathas
List of people who got answers right and indicating how many they got right:
  • @pvaidyaraj : 8
  • @pirateadmiral : 6
  • @pavanaja : 5 
  • @Amaresh80 : 5
  • @nationalizer : 5
  • @AviTweets : 5
  • @matarishva : 5
  • @amitgupta_lnct : 4
  • @khamandhokla : 1
  • @Rupalimk : 1
  • @Sumeet_IH : 1
  • @EuphoricPinaki : 1
  • @tickle_me_not : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.

DharmaQuiz Session 56: 11-Mar-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 36 updates.

Session 56: Mar 11, 2011
Theme: Ethics, morals and values in Vedas
  1. One of the 10 faces of Vedic Dharma is Aasteya. What does it mean? #DharmaQuiz 579 Ans: Avoiding any focus on others' wealth, not stealing.
  2. "Indriya Nigraha" is one of the 10 prescribed faces of Vedic Dharma. How many indriyas / senses are referred to?  #DharmaQuiz 580 Ans: 5; Hearing, Smelling, Taste, Touch and Sight. Inward focus of them towards self is the real Indriya Nigraha.
  3. 1 of these 3 from 10 faces of Vedic Dharma actually gets closest to keeping Shanti/peace. a)Dhriti b) Dama c) Dhee. Which 1? #DharmaQuiz 581 Ans: Dama = Being stable minded & never bothering too much about anything.
  4. Which one of the 10 faces of Vedic Dharma focuses on never getting angry or losing temper? #DharmaQuiz 582 Ans: Akrodha
  5. Name the famous disciple of Swami Dayananda Saraswati whose earlier name was Munshi Ram & was a firm #Atheist earlier. #DharmaQuiz 583 Ans: Swami Shraddhananda. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Swami_Shraddhanand
  6. In Sanskrit what does the word 'Ari' mean? #DharmaQuiz 584 Ans: Shatru / Enemy
  7. Some very famous Vedic mantras talk about 'Purusha' . Not exactly meaning 'Man'. So what is the contextual meaning?  #DharmaQuiz 585 Ans: Paramatma, creator, GOD
  8. Out of the 8 Yoga Angas ( limbs) Pranayama is breath control. Which one is for sense control? #DharmaQuiz 586 Ans: Pratyahara. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Pratyahara
 For this session, compiling the correct answer providing names got delayed. Sorry about that.
 Thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.

Tuesday, March 8, 2011

DharmaQuiz Session 55: 8-Mar-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 35 updates.

Session 55: Mar 8, 2011
Theme: International Womens Day Special
  1. Name the fisherwoman who became the great grand mother of all Pandava & Kaurava princes in Mahabharata.#DharmaQuiz 571 #WomensDay Ans: Satyavati or Matsya Gandhi (smelling like fish)
  2. Powerful Bhishma in Mahabharata was defeated due to the revenge of a woman who was reborn as Shikhandi. Name the woman. #DharmaQuiz 572 Ans: Ambe (Amba), the princess of Kashi.
  3. A famous Kerala born saint, tricked his mother for permission to take Sanyas (asceticism) using a crocodile.Name the mother. #DharmaQuiz 573 Ans: Aryamba, mother of Adi Shankara.
  4. Name the mother from Deccan who inspired his future emperor son with Rama,Bhima,Vijayanagar kings kind of inspiring stories. #DharmaQuiz 574 Ans: Jijabai, mother of Shivaji. More here: http://www.yousigma.com/biographies/shivaji.html
  5. Name the philosopher queen of Madhya Pradesh, whose 30 years of 18th century rule helped Hindu temples across India. #DharmaQuiz 575 Ans: Ahalyabai Holkar, who helped with her private funds. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Ahilyabai_Holkar
  6. Name the famous 19th cent Anglo-Irish girl, named by India's greatest monk of those days as 'The 1 who is dedicated to God'. #DharmaQuiz 576. Ans: Sister Nivedita, named by Swami Vivekananda
  7. Name the 3rd wife of Krishna who accompanied him in a battle to kill the demon Narakasura. #DharmaQuiz 577Ans: Satyabhama
  8. Who is considered as Veda Mata or the mother of all Vedas,the holiest of Hindu scriptures? #DharmaQuiz 578 #WomensDay. Ans: Gayatri. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Gayatri
List of people who got answers right and indicating how many they got right:
  • @Saffronizer: 8
  • @lodyaashi : 8 
  • @pavanaja : 8
  • @Rahulbaba19 : 7
  • @kishor_narayan : 7
  • @NR_Tatvamasi : 7
  • @KVSarmaJ : 7
  • @cpdarshi : 7
  • @sivakumar_king : 5
  • @GirishLN : 5
  • @matarishva : 4
  • @Amaresh80 : 4
  • @akhilm176 : 3
  • @preetamhegde : 3
  • @srikanth_km : 3
  • @venkateshkm : 2
  • @AshutoshNSingh : 2
  • @colnrkurup : 2
  • @Krishnara : 1
  • @priysaig : 1
  • @4MAK : 1
  • @transcendare : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.